Hrvatska
StoryEditor

Sajmovi i sajamske priredbe i dalje su više nego unosan biznis

27. Studeni 2019.
Tonči Belan

Da su sajmovi i sajamske priredbe i dalje u svijetu više nego unosan biznis i mjesto okupljanja gospodarstvenika potvrdila nam je u srijedu tvrtka Belimpex, koja je zastupnik poznatog münchenskog sajma Messe München i GHM-a za Hrvatsku. Tome u prilog svjedoči podatak da se sudjelovanje na sajmu prodaje mjesecima unaprijed, prednost imaju stari izlagači, a za, primjerice, sajam IFAT, jedan od vodećih svjetskih stručnih sajmova za vodu, otpadne vode, gospodarenje otpadom i sirovinama među hrvatskim firmama vlada veliki interes, prodani su svi izložbeni kapaciteti, a postoji i lista čekanja.

Messe München u 2018. je ostvario 418 milijuna eura prihoda, EBIDT-a je iznosila 65 milijuna, što ne čudi jer je ovaj sajam s 200 tisuća četvornih metara unutrašnjeg izložbenog prostora i 414 tisuća vanjskog, među najpoznatijim i najvećim sajamskim centrima u Europi i među najznačajnijima na svijetu. Na svim sajamskim priredbama Messe München, samo u Njemačkoj lani je sudjelovalo 37 tisuća izlagača iz više od 100 zemalja, a broj posjetitelja također je impresivan i kreće se oko dva milijuna.
Messe München organizira i sajamske priredbe u svijetu, od Sao Paola, preko Mosvke, Istambula, Teherana, Mumbaia, Šangaja.. Ukratko, u svijetu je pod tim brendom organizirano više od 40 stručnih sajmova na kojima se predstavilo 16 tisuća izlagača, a broj posjetitelja gotovo da je dosegao milijun.

Hvatski izlagači prisutni su svake godine na više raznih sprecijaliziranih sajmova u organizaciji Messe München: Međunarodnom sajmu odmora i putovanje "F.re.e.", sajmu građevinskih strojeva i tehnologije Bau, sajmu optike i optičke opreme Opti, jednom od vodećih svjetskih sajmova za vodu i godpodarenje otpadom IFAT, međunarodnom sajmu za nekretnine i investicije, Expo real i mnogim drugima. Tako je ove godine na sajmovima u organizaciji Messe Münchena iz Hrvatske sudjelovalo 78 izlagača i gotovo sedam tisuća posjetitelja.

- Sajamske cijene ovise o veličini izložbenog prostora, primjerice, mali štand od dvadesetak kvadrata može se dobiti za 4000 eura jer je cijena četvornog metra 200 eura, a sa svim ostalim troškovima cijena iznosi oko deset tisuća eura, no budući da se na sajmovima ugovaraju brojni poslovi, cijena se mnogima višestruko isplatila - doznajemo od direktora Belimpexa, Tončija Belana.

Inače, Belimex je mala obiteljska tvrtka koju je prije dvedeset pet godina osnovao Anton Belan i od samog osnutka zastupa Messe München.

Osim s gospodarstvenicima, Belimpex surađuje i sa srednjim školama za koje organizira izlete na neku od specijaliziranih sajamskih priredbi. Mnogim učenicima takav posjet odredi buduću karijeru jer na stručnim specijaliziranim sajmovima Messe München mogu vidjeti najveća svjetska tehnička i poslovna dostignuća koja plijene pažnju posjetitelja.

22. travanj 2024 02:49