Hrvatska
StoryEditor

Bez međunarodnog iskustva menadžerska promaknuća su izuzetak, a ne pravilo

16. Travanj 2021.
Aleksandar Zemunić

Mnogi hrvatski menadžeri prije prelaska na višu funkciju u korporaciji moraju odraditi staž na drugim tržištima, najčešće u regiji, dok je Hrvatska vrlo često poligon za vježbanje mnogim stranim menadžerima unutar globalnih korporacija.

Prilike za internacionalne promocije mogu biti nužan uvjet za kasniju promociju, a za druge mogu biti i rezanje grane na kojoj sjede, kaže Aleksandar Zemunić, direktor tvrtke Selectio specijalizirane za savjetovanje u ljudskim resursima i potragu za kadrovima.

Naime, u većini multinacionalnih kompanija jedan od uvjeta za dolazak na višu rukovodeću poziciju odnosno kasniju promociju je odlazak u inozemstvo i rotacija na nekom međunarodnom projektu i poziciji. - Tek po završetku takvog mandata kandidati mogu biti razmatrani za 'executive' pozicije u Hrvatskoj. Bez takvog iskustva, promocije kandidata su izuzetak, a ne pravilo – kaže Zemunić.

S druge strane, dodaje, postoje izuzetno kvalitetni pojedinci, Hrvati, na internacionalnim, globalnim pozicijama kojima bi povratak u istu kompaniju u Hrvatsku zapravo bio povratak nekoliko koraka unatrag, što zbog veličine tržišta, kompleksnosti operacija, itd. Zbog toga odlaskom u inozemstvo, između ostalog, pojedinci moraju razmišljati o opcijama pri povratku, a s obzirom veličinu našeg tržišta moraju biti spremni na poziciju koja neće biti korak naprijed u njihovoj karijeri, naravno, ako i dalje budu zainteresirani za korporativno iskustvo. Druge opcije, od odlaska u poduzetništvo i slično uvijek ostaju alternativa.

-Mlade pojedince koji razmišljaju o odlasku bih svakako potaknuo na odlazak u inozemstvo jer iskustva i znanja koja će tamo steći daleko premašuju kasniju nesigurnost. Svi bismo voljeli vidjeti još više naših sposobnih menadžera na čelu kompanija koje posluju u Hrvatskoj, a manje expat menadžera kojima je Hrvatska samo jedno od igrališta za brušenje vještina – poručuje Zemunić.

 

24. travanj 2024 14:10