Hrvatska
StoryEditor

Bićanić: Uredba o ‘crowdfundingu‘ štiti male ulagače

01. Studeni 2020.
Damir Bićanić

Uredba o crowdfundingu, prva regulativa EU za platforme za masovno financiranje čiji je cilj olakšati pristup novim izvorima financiranja te povećati pravnu sigurnost ulagača, uskoro stupa na snagu.

– Nova regulativa velik je korak u organiziranom prikupljanju kapitala na platformama za izravno ulaganje. S jedne strane, omogućuje uniformno pružanje usluge u cijeloj Europskoj uniji, gdje su se dosad pružatelji usluga morali prilagođavati svakoj državi posebno, što je povećavalo troškove, koji su bili veliki za još nedovoljno razvijenu industriju. S druge strane, profesionalizira uslugu jer zahtijeva praćenje rizika, obavijesti za investitore, podatke o tvrtkama, strukturi platforme i slično, što iz igre izbacuje hobističke platforme koje su dugoročno mogle izazvati probleme u industriji, posebno ako uzmemo u obzir da je uglavnom riječ o malim investitorima. Tako ih regulativa štiti od nepotrebnih rizika – ocjenjuje Damir Bićanić, direktor Funderbeam SEE-a, koji se nada ujednačavanju pravilnika država i jednakim investicijskim prilikama za sve ulagače.

​Dodatna je pogodnost za male ulagače što će sada moći ulagati u rizičnijoj fazi razvoja tvrtke, što uz veći rizik može značiti i veći prinos. 

18. travanj 2024 22:29