Hrvatska
StoryEditor

BlackPeak Capital u prvoj fazi prikupio 68,5 milijuna eura sredstava za fond rizičnog kapitala

14. Lipanj 2021.
BlackPeak Capital: Angel Stefanov, Dorian Macovei, Rossen Ivanov, Niklas Pichler, Zornitsa Levi, Kiril Ivanov i Ivailo Gospodinov

BlackPeak Capital završio je prvu fazu prikupljanja sredstava za BlackPeak fond rizičnog kapitala za ulaganje u razvoj poduzeća u Jugoistočnoj Europi ѕ iznosom od 68,5 milijuna eura od ciljnih 120 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Fond je usmjeren na kapitalne investicije od 5 do 10 milijuna eura u dinamična, mala i srednja poduzeća u Rumunjskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Fokus fonda je na suradnju s istaknutim poduzetnicima u regiji čija je ambicija graditi globalno konkurentna poduzeća koja teže konstantnim inovacijama, organskom rastu i novim akvizicijama. Fond ima opći sektorski pristup, a prednost imaju IT sektor, nišna proizvodnja, poslovne usluge, zdravstvo i FMCG sektor.

BlackPeak fond vlasničkog kapitala za razvoj Jugoistočne Europe podupiru Europski investicijski fond u okviru programa COSME i JEREMIE, te EBRD, IFC i drugi europski privatni institucionalni ulagači.

Fond nastavlja uspješne rezultate fonda BlackPeak I, koji je uložio u 12 poduzeća, uključujući i svjetske lidere u inovacijama kao što su Walltopia, International Power Supply, Software Group, Bulpros i drugi. BlackPeak Capital već je prisutan u Sloveniji i Hrvatskoj, gdje je investirao u Resaltu, jednu od vodećih regionalnih tvrtki u području energetske učinkovitosti.

BlackPeak Capital su 2014. godine osnovali Rosen Ivanov, Ivailo Gospodinov, Kiril Ivanov i Angel Stefanov. Timu se pridružio Niklas Pichler iz Mezzanine Managementa, kao upravljački partner i Dorian Macovei iz EMSA Capitala, kao generalni direktor.

- Fond ulagačima omogućava pristup slabije razvijenim tržištima, gdje je potražnja za razvojnim kapitalom daleko veća od dostupne ponude. Regionalno gospodarstvo ima ukupan BDP od preko 420 milijardi eura, očekivanja rasta veća od ostatka EU, njime dominiraju mala i srednja poduzeća, no samo nekoliko fondova rizičnog kapitala koji osiguravaju kapital za rast i razvoj - izjavio je Niklas Pichler.

- Ovo je velika prekretnica za BlackPeak Capital i regionalni ekosustav rizičnog kapitala. U Hrvatskoj već postoje poduzetnici koji su postali svjetski, odnosno europski lideri u određenim tržišnim nišama i mi smo vrlo uzbuđeni što nam se pruža mogućnost uspostaviti partnerstvo s nekima od njih i pomoći im u organskom rastu i u rastu putem novih akvizicija - istaknuli su Rosen Ivanov i Ivailo Gospodinov.

BlackPeak Capital ostaje posvećen stvaranju značajnog pozitivnog utjecaja na regionalno gospodarstvo, društvo i okoliš. BlackPeak Capital će imati četiri regionalna ureda: u Sofiji, Bukureštu, Ljubljani i Beču.

Fond koristi potporu Europske unije, u okviru instrumenta vlasničkog kapitala, za rast osnovanog sukladno Uredbi (EU) br. 1287/2013 Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi Programa za konkurentnost poduzeća te malih i srednjih poduzeća (COSME) (2014-2020) i agencije Invest BG.

24. travanj 2024 20:54