Hrvatska
StoryEditor

Zaduživanje: Blaži bankarski kriteriji potaknuli rast kredita poduzetnicima

27. Siječanj 2022.

Iz bankarskih, ali i poduzetničkih krugova stižu vijesti o novome trendu – ubrzanom zaduživanju poduzetnika. No, ne zato što su svi oporavili poslovanje i planiraju investicije nego prije svega zato da iskoriste povijesno niske kamate, ali i doskoče inflaciji.

Statistika, međutim, takvo što još ne bilježi (posljednji su podaci kojima raspolaže HNB obuhvatili treće tromjesečje 2021.), ali ni iz banaka, barem onih koje su odgovorile na upit, nema službene potvrde kreditne utrke s inflacijskim obezvrjeđivanjem novca. Recimo, iz HNB-a poručuju kako je zaduživanje poduzeća kod banaka prigušeno, iako je ukupno financiranje poduzeća na godišnjoj razini poraslo zbog povećanja domaćeg zaduživanja, prije svega kod HBOR-a i HAMAG BICRO-a, dok se inozemni dug blago smanjio. Dakle, krediti su rasli (prije svega oni kod državnih kreditnih institucija) zbog niskih kamata (kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite poduzećima nakon ožujka 2020. kretala se između 1,8 i 2,2 posto dok se u listopadu 2021. smanjila na dosad najnižu razinu od 1,75 posto) i – ublažavanja kriterija za odobravanje kredita. Iz HNB-a dodaju kako je održavanju povoljnih uvjeta financiranja pridonijelo smanjivanje troškova izvora sredstava banaka u uvjetima izrazito ekspanzivne monetarne politike i dosad najviših viškova likvidnosti (oko 70 milijardi kuna).

Kada novca ima u izobilju onda se ni poduzetnici ne moraju provlačiti kroz ušicu igle zvanu kriteriji odobravanja kredita – ublažavanje standarda za ukupne kredite poduzećima bilo je izraženije u trećem tromjesečju, pri čemu je to ublažavanje bilo višestruko intenzivnije za mala i srednja poduzeća te dugoročne kredite. Nije tajna da mnoga poduzeća odustanu od kredita, ne toliko zbog kamatnih troškova koliko zbog muke udovoljavanja strogim kriterijima. Pa, kada kriteriji olabave, logično, raste i potražnja za kreditima.

Prema odgovorima banaka, na porast ukupne potražnje tijekom trećeg tromjesečja 2021. utjecale su potrebe poduzeća za financiranjem obrtnoga kapitala, restrukturiranjem duga te spajanja, preuzimanja i korporativnog restrukturiranja. S druge strane, na potražnju su i dalje negativno djelovale smanjene potrebe poduzeća za financiranjem investicija.

A što iz prve ruke kažu bankari i je li doista u trendu utrka za kredite, provjerite u novome tiskanom i digitalnom broju Lidera.

17. travanj 2024 18:54