Hrvatska
StoryEditor

Bojan Jerbić: Što CRTA nudi poslovnoj zajednici

19. Srpanj 2021.
Bojan Jerbić

Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije s pamtljivom kraticom CRTA krajem lipnja svečano je otvoren na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Sedamdesetak kvadrata laboratorija u kojem su već odrađeni brojni veliki projekti primjene robotike u različitim industrijama, zamijenio je prostor od 740 kvadrata koji je s 38 milijuna kuna sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Što poslovna zajednica može očekivati od CRTA-e i njezinih laboratorija za autonomne sustave, medicinsku robotiku i računalnu inteligenciju, ispričao je profesor FSB-a i voditelj CRTA-e Bojan Jerbić.

- CRTA je, pored visokih znanstvenih i obrazovnih ciljeva, namijenjena prijenosu znanja u gospodarski sektor. U centru se već provode brojna istraživanja primjene visokih tehnologija povezanih s robotikom i umjetnom inteligencijom. Zahvaljujući raspoloživosti sofisticirane tehnološke opreme moguće je laboratorijski provjeriti primjenjivost specifičnih rješenja za konkretne probleme gospodarskih partnera. Na takav se način značajno skraćuje vrijeme uvođenja novih tehnologija u praksu te smanjuju konačni troškovi. Paralelno je moguće provoditi obrazovanje kadrova koji nužno prate implementaciju takvih složenih tehnologija - pojasnio je.

Inače, na adresi Ivana Lučića 1 provode se projekti koji se bez problema mogu upisati u povijest. Među njima su i neurokirurški roboti NERO i pionirka RONNA koja iza svojih mehaničkih pametnih ruku već ima mnogo zahvalnih pacijenata. Tu se radi i na drugim projektima kao što su Inovativna hrvatska rješenja za globalnu automobilsku industriju - IHRA, Autonomni sustav za predviđanje integriteta prometne infrastrukture - ASAP  te istraživanje i razvoj inteligentne modularne platforme za upravljanje end2end logističkim procesom.

- U CRTI se već odvija više projekata u obliku ugovornih istraživanja ili pak u partnerstvu putem tzv. IRI projekata financiranih iz EU fondova. Takav oblik suradnje osigurava kvalitetan prijenos znanja i razvoj novih tehnoloških rješenja prilagođenih konkretnim potrebama industrijskih partnera. Suradnja s gospodarstvom i istraživački projekti ujedno su glavni oblici financiranja CRTA-e i njezinih istraživača - pojašnjava Jerbić.

Dodaje da je cilj Centra povezati različite istraživačke centre te globalne industrijske partnere s obzirom na to da se umrežavanjem žele povećati istraživački kapaciteti i inovacijski potencijal.

- Želimo privući istraživače iz Europe da dolaze u Hrvatsku i tako daju svoj izravan doprinos u istraživačkim i razvojnim projektima. Planiramo također kontinuirano održavanje specijaliziranih seminara i radionica za poslovne partnere. CRTA bi trebala postati središte u koje se dolazi po znanje iz područja robotike i umjetne inteligencije, ali i po nova tehnološka rješenja. Osim toga, želimo da CRTA bude otvorena prema javnosti s ciljem promoviranja znanosti i tehnologije, a kako bi jednako oni mladi i oni stariji bolje razumjeli digitalne i kulturološke transformacije koje živimo - zaključuje Jerbić.

24. travanj 2024 21:42