Hrvatska
StoryEditor

Borci za prava poduzetnika (5): Za Mladena Jakopovića pregovori su jači od traktora    

18. Veljača 2020.
Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore

Hrvatska poljoprivredna komora bila je nekad znatno borbenija. Sudjelovala je u zajedničkim poljoprivredničkim akcijama izlijevanja mlijeka i traktorskim blokadama cesta kad su joj na čelu bili prethodnici Mladena Jakopovića – posebno Darko Grivičić, pa i Mato Brlošić. Isto su tako HPK-ove akcije bile žešće kad je na vlasti bila lijeva koalicija, a danas je HPK više orijentiran na pregovaranje s državom.

Možda je najveći uspjeh Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) do sada bio Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim je prednost u zakupu dana malim poljoprivrednicima, no HPK-ov predsjednik Mladen Jakopović napomenut će da se bore za interese i velikih tvrtki.

Kompletan tekst o najagilnijim borcima za prava poduzetnika možete pročitati u digitalnom ili tiskanom izdanju Lidera od 14. veljače 2020.

HPK je najveća krovna udruga hrvatskih poljoprivrednika, organizirana je u odbore. Ondje su zaokupljeni osmišljavanjem zajedničke poljoprivredne politike EU, koja će biti prihvaćena ove godine i temeljit će se na strožim i kompliciranim ekološkim i klimatskim standardima. Zato HPK kao član krovne udruge europskih poljoprivrednika Copa-Cogeca smatra da se europski proračun za poljoprivredu nikako ne bi smio smanjivati, pogotovo jer je Europska unija sklopila trgovinske sporazume sa zemljama iz kojih dolazi jeftinija roba.

Inzistira i na promjeni pravilnika o higijenskim standardima jer je shvatio da je Hrvatska pri ulasku u EU za razliku od drugih članica prihvatila prestroge standarde za pojedine proizvodnje (primjerice, klanje stoke i prodaja mesa s vlastitog OPG-a), zbog čega joj je otežana prodaja i kratki su opskrbni lanci.

Sutra: Udruge Marijana Kavrana i Danijela Smiljanića paralelno lobiraju za više jeftinijih trupaca

19. travanj 2024 12:00