Hrvatska
StoryEditor

Borci za prava poduzetnika (6): Kavran i Smiljanić paralelno lobiraju za više jeftinijih trupaca

19. Veljača 2020.
Marijan Kavran (Drvni klaster) i Danijel Smiljanić (HGK-ovo Udruženje drvne industrije)

Zanimljiva je lobistička priča ona iz drvnog sektora. Marijan Kavran godinama je na čelu Hrvatskoga klastera konkurentnosti drvoprerađivačkog sektora, gorljivo zastupa interese drvne industrije i slovi kao pravi veleposlanik svoje branše.

Osim agilnoga Klastera svakako treba spomenuti HGK-ovo Udruženje drvno-prerađivačke industrije, na čijem je čelu Danijel Smiljanić, koje je s Hrvatskim šumama ugovorilo transparentniju raspodjelu trupaca po svakom proizvođaču koji će moći izračunati koliko će​ trupaca primiti te planirati svoju proizvodnju. Pa iako i u Udruženju ima nezadovoljnika sadašnjim kriterijima raspodjele trupaca, što im otupljuje oštricu u nastupu prema Vladi, može se reći da su Pismom razumijevanja uspjeli u svome naumu. No agilni su i dalje.

– S predstavnicima Ministarstva poljoprivrede sudjelovat ćemo u izradi novog programa za financijsku perspektivu od 2021. do 2027. i prijedlogu mjera ruralnog razvoja namijenjenih drvnoj industriji i šumarstvu. Europska se administracija 'Green Dealom' opredijelila za smanjenje emisije stakleničkih plinova i tu vidimo priliku za drvo kao materijal i energent jer ima niz komparativnih prednosti u odnosu na konkurentske proizvode – kaže Smiljanić.

Kompletan tekst o najagilnijim borcima za prava poduzetnika možete pročitati u digitalnom ili tiskanom izdanju Lidera od 14. veljače 2020.


I za Hrvatski drvni klaster (HDK) može se reći da je jedna od najaktivnijih strukovnih udruga. Samo ove godine organizirat će pet međunarodnih konferencija, a njegovi članovi, osim što se redovito sastaju s predstavnicima mjerodavnih institucija, često idu u studijske posjete i posjete sektorskim sajmovima i strukovnim skupovima te jedanput na tjedan izdaju elektronički 'newsletter' sa svim svježim sektorskim informacijama i dvomjesečnik Drvo&namještaj. Predsjednik je Stjepan Vojinić (Bjelin, u vlasništvu Pervanova), no glavni je operativac direktor Marijan Kavran.

HDK je aktivni član europske asocijacije CEI BOIS, a sestrinska udruga CROBIOM ​bila je vrlo aktivna u lobiranju u Bruxellesu, posebice za prihvaćanje sektorske regulative, primjerice izmijenjene direktive o obnovljivim izvorima energije. Cilj im je jačanje odnosa u sektoru radi unaprjeđenja upotrebe sirovine, zajedničkog izlaska na tržište i jačanja konkurentnosti. Trenutačno traže povoljnije uvjete nabave trupaca od Hrvatskih šuma zbog krize nastale padom narudžbi u Europi.

Sutra: Ivana Nikolić Popović: Kad kulturu i kreativu neće država, hoće gradovi

 

26. travanj 2024 22:59