Hrvatska
StoryEditor

Borci za prava poduzetnika (9): Pauković i osiguravatelji u ratu za financijsku pismenost 

22. Veljača 2020.
Hrvoje Pauković, direktor HUO-afoto Dražen Lapić

Hrvoje Pauković punih je dvanaest godina na čelu Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i jedan je od najboljih poznavatelja tog sektora. Iznenadio nas je tvrdnjom kako je jedno od ključnih područja za HUO – povećanje financijske pismenosti. No kad je objasnio da je udjel premije osiguranja u Hrvatskoj 2,68 posto BDP-a, a u EU 7,19 posto, postalo je jasno koliko je isplativo financijsko opismenjavanje.

Hrvatski građanin na osiguranje troši 347 eura na godinu, a u EU je taj prosjek 2170 eura. Rezerve su velike i u osiguranju zdravlja (20 prema 232 eura), osiguranju imovine (48 prema 174 eura) i osiguranju motornih vozila (116 prema 238 eura). Zato HUO u sklopu državne strategije inicira niz projekata financijskog opismenjavanja, posebno mladih. Stoji i iza edukativne društvene igre 'Manje rizika – više zabave', distribuirane u sve osnovne i srednje škole. Prema Paukovićevu mišljenju, HUO-ov je cilj da se financijsko obrazovanje uključi i u formalne oblike obrazovanja.

Kompletan tekst o najagilnijim borcima za prava poduzetnika možete pročitati u digitalnom ili tiskanom izdanju Lidera od 14. veljače 2020.

HUO je usmjeren i na državu. Rak-rana tog biznisa nelojalna je konkurencija HZZO-a koji je – rezignirano kaže direktor Udruge Hrvoje Pauković – na području dopunskog zdravstvenog osiguranja 'i dalje tržišno dominatan uz korištenje benefita koje mu pruža regulacija koja se ni do danas nije promijenila'.

Ipak, Pauković napominje da osiguravatelji pozdravljaju izmjene Zakona o porezu na dohodak koje su stupile na snagu prvi dan ove godine, a kojima se u primitke na koje se ne plaća porez na dohodak uključene i premije dodatnog, odnosno dopunskog zdravstvenog osiguranja koje poslodavac uplaćuje u korist svojeg radnika. Doduše, HUO je tražio neoporezivi cenzus od 3000 kuna, a država je pristala na 2500 kuna. Pauković kaže da bi povećanjem iznosa na 3000 kuna bila potpuno zadovoljena sloboda poslodavca da ugovori program koji je njegovim radnicima uistinu potreban, program koji ima najbolje pokriće s uslugama na koje se najviše čeka, odnosno s onima koje ne pokriva obvezno zdravstveno osiguranje, te bi to uistinu rasteretilo obvezno zdravstveno osiguranje, i financijski i fizički.

Sutra: Kako su Davorin Štetner i njegovi Poslovni anđeli otkrili startupove

20. travanj 2024 05:10