Hrvatska
StoryEditor

Vidmarović: Ako se NATO izravno umiješa, mogući su taktički nuklearni udari

24. Veljača 2022.
Branimir Vidmarovićfoto Dražen Lapić

'Vladimir Putin pokušava sam uspostaviti novu sigurnost u Europi i svoje sigurnosne zone, s obzirom na to da je Zapad ignorirao njegove prijedloge', objašnjava Branimir Vidmarović za mnoge ipak iznenađujuću odluku ruskog predsjednika da pokrene opći napad na Ukrajinu. Stručnjak za međunarodne odnose nastavlja da situacija može eskalirati i do okupacije glavnog grada Kijeva, odnosno uspostave izravne kontrole nad Ukrajinom imenovanjem okupacijske vlade čime bi se osigurala neutralnost te zemlje, pri čemu podsjeća da se takav scenarij odigrao nakon Drugog svjetskog rata u Japanu.

No, u slučaju značajnijeg angažmana NATO-a, moguć je i dugotrajniji i krvaviji obračun, smatra Vidmarović te kao mogućnost navodi čak i taktičke nuklearne udare po strateškim objektima u raznim zemljama, ako bi se NATO izravno upleo u rat u Ukrajini.

Ipak, izglednija reakcija Zapada su sankcije kombinirane s vojnom i financijskom pomoći Ukrajini, što bi vodilo u pretvaranje te zemlje u državu za takozvane posredničke ratove kao što je bio slučaj s Vijetnamom. U zaključku, Vidmarović drži da je rano govoriti o opsegu i karakteru posljedica rata u Ukrajini na svjetsku ekonomiju. 'Rusija nije snažna ekonomski, ali drži velike transportne puteve iz Kine prema EU plus arktički put, a ako dođe do zatvaranja zračnih prostora onda će većina avioprijevoznika morati revidirati svoje zračne rute, što znači rast cijena karata i druge komplikacije. Zatim cijena energenata u Europi u razdoblju dok se ne svi ne snađu…', poručuje Vidmarović.

05. svibanj 2024 09:19