03. kolovoz 2021.

Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Statistički podaci na mjesečnoj razini, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći pad broja zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 16,3 posto te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 3,4 posto.

Najveći je rast zabilježen u proizvodnji strojeva i uređaja, za 1,9 posto.

Na godišnjoj razini najviše je pao broj zaposlenih u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 28,5 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 22,5 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 15,9 posto te proizvodnji tekstila, za 9,1 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 13 posto, ostaloj prerađivačkoj industriji, za 12,9 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 8,7 posto, proizvodnji metala, za 7,7 posto, vađenju sirove nafte i prirodnog plina, za 5,4 posto, proizvodnji električne opreme, za po 4,3 posto, te proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 4,2 posto.

Kumulativni podaci za prvih šest mjeseci pokazuju da je ukupan broj zaposlenih u industriji bio 1,2 posto manji nego u istom razdoblju lani.

Istodobno je ukupna proizvodnost rada u industriji u prvih šest mjeseci ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine povećana za 10,2 posto.

Inače, isto je izvješće DZS-a pokazalo da je u lipnju industrijska proizvodnja porasla sedmi mjesec za redom, i to za 8,3 posto na godišnjoj razini što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.