Hrvatska
StoryEditor

Brojimo šlepere (37) : Iz tvornice NEXE-a mjesečno prema inozemstvu krene više od 1800 šlepera građevinskog materijala

03. Rujan 2021.
Nexe šleperi

Poslovni sustav NEXE, vodeći regionalni proizvođač građevinskog materijala - cementa, betona, agregata, betonskih elemenata, crijepa i cigle te keramičkih pločica, jedan je od većih hrvatskih izvoznika. NEXE danas broji 15 tvrtki u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u kojima je zaposleno više od 1.760 radnika, a uz tvrtke koje se bave proizvodnjom građevinskog materijala, u sustavu još posluju i Luka Tranzit Osijek te tvrtka za gospodarenje otpadom Ekonex.

Unatoč brojnim izazovima za cijeli svijet, prošla, 2020. godina za NEXE cement će ostati zabilježena kao rekordna godina u kojoj je isporučeno više od milijun tona cementa i Namala koji se proizvode u tvornici cementa u Našicama.

- Gotovo 60 posto prihoda od prodaje je ostvareno na inozemnim tržištima, a najviše izvoze u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Mađarsku, Austriju i Sloveniju. U prosjeku, izvozi se više od 1800 kamiona mjesečno, što u sezoni ide i do preko 100 kamiona dnevno - kažu nam iz tvtke NEXE.

Što se tiče segmenta cigle i crijepa, koji se proizvode u tvornici crijepa Dilj d.o.o. u Vinkovcima te u tvornici cigle u Našicama, i tu se 60 posto prihoda od prodaje ostvaruje na ino tržištima. Crijep se tako izvozi u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju, Austriju, Rumunjsku, Ukrajinu, Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru, Bugarsku, Albaniju, Švicarsku i Poljsku, a cigla u Bosnu i Hercegovinu te Mađarsku.

- Najznačajnije izvozno tržište za segment cigle i crijepa je Bosna i Hercegovina. Iz naših tvornica cigle i crijepa na izvozna tržišta samo u 2020. crijep je izvezen u gotovo 2.500 kamiona, a cigla u gotovo 1.500 kamiona - zaključuju iz poslovne grupacije NEXE.

24. travanj 2024 15:20