Hrvatska
StoryEditor

Brojimo šlepere (43) Kraš je do polovice ove godine prema inozemnim tržištima poslao 500 šlepera i više od 120 kontejnera slatkih proizvoda

24. Rujan 2021.
Kraš zgrada

Kraš je jedan od najvećih hrvatskih izvoznika koji gotovo svaku drugu kunu prihoda od prodaje ostvaruje na inozemnim tržištima. Diljem svijeta odlaze tako Kraševi proizvodi, od zemalja u okruženju, zapadne Europe, pa sve od prekomorskih tržišta Australije, Kanade i SAD-a, kao i pojedinih azijskih i afričkih zemalja.

- U 2020. godini koju je obilježio lockdown nastavili smo s izvozom robe na gotovo sve kontinente te smo uspješno zadržali udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, u ovoj godini u prvih sedam mjeseci zabilježili smo količinski porast izvoza za gotovo 7 posto. Na mjesečnoj razini iz Kraša ove godine u izvoz šaljemo prosječno 72 kamiona i 17 kontejnera robe. Tako smo od početka ove godine, a zaključno s 31. srpnja, ukupno izvezli više od 500 kamiona i preko 120 kontejnera s proizvodima – kažu iz tvrtke.

Kraš je ove godine uspostavio suradnju s novim distributerom, Nelt Grupom, čime je osigurao značajan rast dostupnosti asortimana na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a u okviru nje u 2020. godini otvoreno je i novo tržište Albanije.

- Na temelju dugogodišnjeg iskustva na raznim tržištima diljem svijeta u svim poslovnim aktivnostima nastojimo prepoznati specifične želje kupaca te potom na njih odgovoriti razvojem novih i inovativnih ponuda i definiranjem novih poslovnih strategija – zaključuju iz Kraša.

Podsjetimo, Kraš je ove godine sklopio i ugovor so pripajanju s Karolinom, tvornicom specijaliziranom za proizvodnju keksa, vafla i slanica. Kraš je u trenutku sklapanja ugovora već bio vlasnik 99,75 posto temeljenoga kapitala te osječke tvrtke koja je postala članica Kraš grupe 24. ožujka 2011. Osječka tvornica godišnje proizvodi 9,5 tisuća tona proizvoda, od čega je 900 tona uslužna proizvodnja Bobi proizvoda za Bobi snack. Ima 308 zaposlenih na neodređeno te je prošle godine ostvarila prihode od 145,4 milijuna kuna i gotovo četiri posto veći obujam prodaje nego 2019. godine.

Također, usprkos krizi, Kraš grupa je prošle godine zabilježila rast ukupnih prihoda, volumena proizvodnje i prodaje, ali i investicijskih aktivnosti. U odnosu na godinu ranije, prihodi su povećani za pet milijuna kuna i iznosili su ukupno malo više od milijardu kuna uz neto dobit od 25,14 milijuna kuna. Prihodi od prodaje iznosili su 972,5 milijuna kuna, ostali poslovni prihodi 58,4 milijuna kuna, dok su financijski prihodi bili 11,6 milijuna kuna. Pored pandemije, Kraš je bio suočen i s problemima proizašlima iz potresa, no to nije utjecalo negativno na razinu prodaje na velikoj većini važnijih izvoznih tržišta. Pritom je na tržištu zapadne Europe zabilježen i rast od 15,6 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je na domaćem tržištu ukupan obujam prodaje povećan za 306 tona, odnosno 1,6 posto.

Akcija ‘Brojimo šlepere‘ se nastavlja pa ovom prilikom pozivamo sve poduzetnike da nam se jave s informacijama o količini svojih kamiona i šlepera koje pune za izvoz. Javite nam se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na naše društvene mreže.

19. travanj 2024 14:17