Hrvatska
StoryEditor

Brojimo šlepere: Iz tvrtke Žito svaki tjedan 21 kamion kreće prema inozemnim tržištima

17. Lipanj 2020.

Brand DOBRO je brend trajnih mesnih proizvoda od slavonske svinje. Osim na razvoju domaćeg tržišta, u tvrtki Žito, koja stoji iza ovog brenda, uvelike rade i na izvozu.

Trenutno izvoze u BiH, Crnu Goru, Srbiju, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju, Češku, Poljsku, Litvu, Švedsku, Irsku, Austriju i Njemačku, a aktivno rade i na otvaranju novih tržišta.

Tvrtka Žito d.o.o. jedan je od najveći proizvođača svinja u Hrvatskoj, ali i jedan od najvećih izvoznika. Tako na tjednoj bazi izvozi 21 kamion odnosno malo manje od 3.000 svinja, a glavna izvozna tržišta su Mađarska, Srbija te Bosna i Hercegovina.

image
foto

Uzgoj svinja u Žitu odvija se na 7 svinjogojskih farmi u Slavoniji  -  Velika Branjevina, Forkuševci, Lipovača, Magadenovac, Lužani, Slašćak i Stari Seleš. Sve farme specijalizirane su od faze reprodukcije do tova.

Sve članice i djelatnosti Grupe međusobno su koordinirane i slijedno obavljaju aktivnosti od sirovine do krajnjeg potrošača po principu od polja do stola. Tako tvrtka na vlastitim poljima uzgaja žitarice i uljarice od kojih proizvodi stočnu hranu u tvornici stočne hrane Vitalka, a koja se potom koristi za ishranu svinja na farmama. Farme Žito grupe s ponosom nose oznaku Meso hrvatskih farmi, a sirovina se koristi u daljnjoj preradi za proizvodnju trajnih mesnih proizvoda DOBRO

Mesna industrija DOBRO objedinjuje slijedno povezane djelatnosti Žito grupe kako bi tržištu ponudila zdrave proizvode poznatog porijekla i kontrolirane sljedivosti. Asortiman DOBRO proizvoda čine pršuti, trajne salame mediteranskog tipa, te trajni mesni proizvodi. Priprema mesa i proizvodnja DOBRO trajnih mesnih proizvoda odvija se u četiri visokotehnološka pogona za proizvodnju, pakiranje i narezivanje proizvoda u Čepinu, u neposrednoj blizini grada Osijeka.

Kapaciteti godišnje proizvodnje iznose 150.000 komada pršuta, 3.000 t trajnih salama i 2.200 t ostalih trajnih mesnih proizvoda.

Svi pogoni opremljeni su vrhunskom tehnologijom, koja je u skladu s najvišim ekološkim i kvalitativnim standardima industrije. Navedeno potvrđuje posjedovanje brojnih certifikata, među kojima izdvajamo IFS i BRC, koji su danas preduvjet uspješnog globalnog poslovanja.

image
foto

DOBRO proizvodi napravljeni su isključivo od sastojaka uzgojenih na slavonskoj zemlji. Kompletna sirovina za mesnu industriju dolazi od svinja sa sedam vlastitih svinjogojskih farmi i to čini Žito grupu jedinim velikim proizvođačem u Hrvatskoj koji u proizvodnji trajnih mesnih proizvoda koristi isključivo svježe meso sa slavonskih farmi.

19. travanj 2024 10:49