Hrvatska
StoryEditor

IPCEI - iz Hrvatske jedino Rimac ima ovaj status

29. Siječanj 2021.
Mate Rimacfoto Dražen Lapić
IPCEI, odnosno važan projekt od europskog interesa (eng. Important project of common European interest), jest status koji određena tvrtka uživa na europskom tržištu sukladno odluci Europske komisije, a koji joj omogućava novčanu potporu pritom ne kršeći pravila tržišnog natjecanja konkurencije – kaže Mondekar.

Tvrtka Rimac Automobili bit će hrvatski partner u projektu dvanaest zemalja Europske unije sufinanciranom s 2,9 milijardi eura Europskog konzorcija za stvaranje Europskog lanca vrijednosti baterija. Europska komisija je 26. siječnja odobrila set prijava u okviru mehanizma Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa za potporu istraživanjima, razvoju i inovacijama u vrijednosnom lancu baterija. Uključena su 42 izravna sudionika iz 12 zemalja članica koje će međusobno surađivati. Projekt su uz Hrvatsku zajednički pripremile Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska, a provedba projekta trajat će do 2028. godine.

- Električni automobili i baterijski sustavi industrija su budućnost koja već danas ima veliki značaj i efekt na ekonomije zemalja koje prednjače u industriji. U konzorciju se nalaze tvrtke poput BMW-a, Tesla Motorsa i FCA-a (Fiat Chrisler Automobiles, op.ur). Ponosni smo što sudjelujemo u ovako važnom i opsežnom projektu uz velika imena industrije te što Hrvatsku stavljamo na mapu automobilske i baterijske industrije – rekao je Mate Rimac, direktor Rimac Automobila, ističući da žele u projekt uključiti i hrvatske obrazovne institucije te domaće dobavljače.

Sufinanciranje ovoga projekta bit će osigurano iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, kaže Daniel Mondekar, suvlasnik i direktor konzultantske tvrtke EuroNavigator, koja u Bruxellesu pomaže hrvatskim tvrtkama u jačanju vidljivosti, poslovnom umrežavanju i utjecanju na procese donošenja odluka na EU razini. 

- Moramo razumjeti što IPCEI zapravo znači. IPCEI, odnosno važan projekt od europskog interesa (eng. Important project of common European interest), jest status koji određena tvrtka uživa na europskom tržištu sukladno odluci Europske komisije, a koji joj omogućava novčanu potporu pritom ne kršeći pravila tržišnog natjecanja konkurencije – kaže Mondekar.

Također, Mondekar ističe da je u slučaju Rimac Automobila uloga EuroNavigatora bila jačanje vidljivosti tvrtke te Mate Rimca kao inovatora iz jugoistočne Europe što je u konačnici rezultiralo uključivanjem u European Battery Alliance i omogućilo Rimac Automobilima direktan kontakt s europskim institucijama i državama članicama. Mondekar naglašava da se kod IPCEI-a radi o potpori i strateškim projektima od važnosti za cijelu EU zbog čega je ključno istovremeno njegovati odnose s vladom države i isticati se na briselskoj sceni.

Također naglašava da je sudjelovanje Vlade RH i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU bilo nužno za osiguravanje uključivanja Rimac Automobila u IPCEI projekt. Ističe da je, osim IPCEI-a, mnogo drugih mogućnosti za hrvatske tvrtke u Bruxellesu: poslovna umrežavanja, utjecanje na donošenje politika te različiti izvori financiranja iz centraliziranih fondova EU. U planu su i IPCEI za poluvodiče, mikroelektroniku, hidrogen i obnovljive izvore energije.

- Dobar način za povećanje vidljivosti i utjecaja na EU razini je upravo uključivanje u EU alijanse iz kojih se najčešće sastavljaju tematski konzorciji oko zajedničkih interesa kao što je to bio slučaj i s tvrtkom Rimac Automobili – kaže Mondekar pojašnjavajući i zbog čega je na popisu tvrtki koje su dobile novac mnogo njemačkih.

Osim što su njemačke i francuske tvrtke lideri u sektoru baterija, Njemačka već godinama ulaže u lobiranje interesa svojih poduzetnika i industrijskih kapaciteta na europskoj razini te ne čudi da najčešće prednjače u ovakvim projektima i zauzimaju veliki dio konzorcija. Osim toga, Mondekar poručuje da je Bruxelles 'satkan' od tisuća poslovnih asocijacija koje hrvatskim poduzetnicima mogu znatno pomoći u poslovanju.

- Aktivnosti koje, primjerice, obavljamo uključuju razgovore s Europskom komisijom, uključivanje u poslovno-političke platforme i alijanse, suradnju s članovima Europskog parlamenta, sudjelovanje na događajima visoke razine u Bruxellesu i ono što je jako bitno – sudjelovanje u javnim konzultacijama i procesima izrade zakonodavnih okvira – kaže Mondekar te dodaje da kroz sinergiju spomenutih aktivnosti hrvatski poduzetnici mogu jačati svoju vidljivost i utjecaj u Bruxellesu što u konačnici dovodi i do lakših prijava za EU sredstva ili lakšeg sudjelovanja u značajnim javnim nabavama na EU razini.

18. travanj 2024 20:57