Hrvatska
StoryEditor

Bujas o Vladinoj mjeri skraćenog rada: To neće spriječiti val otpuštanja koji nas čeka u rujnu

29. Lipanj 2020.
Hrvoje Bujasfoto Ratko Mavar

Novu Vladinu mjeru, skraćeni radni tjedan, čiji je cilj čuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kod kojih je zbog posebnih okolnosti došlo do smanjenja opsega posla, može koristiti, čini se, manje poslodavaca nego što se u početku očekivalo. Kako je na konferenciji za medije predstavio premijer Andrej Plenković, potporu mogu koristiti poslodavci s minimalno deset zaposlenih i s planiranim padom od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine uz dokaz otežanog poslovanja. Poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i s manjim padom. U mjeru će se uključiti i mikropoduzetnici. Trajanje ove mjere predviđeno je do 31. prosinca 2020.

-  Potpora će iznositi do 2000 kuna mjesečno po radniku, poslodavac je dužan isplatiti doprinose na potporu, a onima kojima je isplaćuje ne smije se otkazati ugovor o radu najmanje 30 dana po prestanku korištenja potpore - kazao je Plenković koji smatra da na taj način Vlada pomaže izravno radnicima. 

Potpore za očuvanje radnih mjesta nastavljaju se i u lipnju, ali izmijenjene. Mjera za lipanj će obuhvatiti 15 tisuća radnika kojima će biti isplaćeno 280 milijuna kuna, kazao je Plenković koji se i pohvalio da je broj zaposlenih danas veći nego prije početka krize za 2234 osiguranika.

- Broj nezaposlenih je veći nego na početku krize u ožujku, ali ima tendenciju smanjivanja. Nisu se ostvarile crne slutnje, nemamo 400 tisuća nezaposlenih - poručio je Plenković.

U udruzi Glas poduzetnika nisu optimistični kao premijer jer,  kako kaže Hrvoje Bujas, ona neće spriječiti jedan žešći val otpuštanja koji nas čeka u rujnu.

- Pozdravljamo mjeru jer je mogu koristiti i mikropoduzetnici, premda je isprva bio govora kako je namijenjena samo poslodavcima koji zapošljavaju deset i više zaposlenih. Ona će nesumljivo pomoći dijelu prerađivačke industrije, nekim proizvodim djelatnostima, no uslužni će sektor od te mjere imati vrlo malo koristi. Ako rade sa smanjenim radnim tjednom, gube novac - rekao je Bujas koji vjeruje kako će upravo taj segment gospodarstva prvi krenuti u otpuštanja. 

20. travanj 2024 03:56