Hrvatska
StoryEditor

Burzovni indeksi padaju u strahu od rastuće inflacije

11. Svibanj 2021.
foto Shutterstock

Dionice Wall Street-a pridružile su se globalnom padu cijena dionica, dok su tehnološke dionice pretrpjele novi udarac zbog zabrinutosti da će rastuća inflacija potaknuti središnje banke na  pooštravanje monetarne politike, piše Financial Times.

Europski indeks Stoxx 600 pao je 2,3 posto, a tržišta u Njemačkoj i Francuskoj zabilježila su sličan pad. Londonski FTSE 100 pao je za 2,4 posto. Trgovanje ročnicama pokazalo je da će indeks 100 najvećih   dionica na Nasdaq Composite-u izgubiti 1,4 posto pri otvaranju burzi, nakon što je u ponedjeljak završio dan za 2,6 posto niže. Vix, indeks očekivane volatilnosti na S&P 500, nazvan Wall Street-ovim "mjeračom straha", porastao je na vrijednost blizu 22, što je njegova najviša razina od kraja ožujka.

Posljednjih tjedana pojavila se zabrinutost ulagača da će oporavak globalnih gospodarstava i rast  cijena mnogih sirovina potaknuti nagli rast cijena za potrošače i tvrtke. To je potaknulo strah da će Fed smanjiti iznos dosadašnjih 120 milijardi dolara mjesečnih kupnji imovine koje su potaknule   tržišta kapitala da se oporave brže, ostavljajući precijenjene dionice, poput onih velikih tehnoloških  tvrtki, najosjetljivijima na korekciju.

- Inflacija stvara veliki strah među ulagačima zbog mogućnosti da središnje banke nisu spremne  nositi se s tim - izjavila je Aneeka Gupta, direktorica istraživanja u WisdomTree, koja je dodala kako je očekivala trajan rast cijena za razliku od "prolaznog" povećanja.

Predsjednik Fed-a Jerome Powell izjavio je kako će američka središnja banka tolerirati kratke nalete viših cijena kako bi poduprla gospodarski oporavak. Petogodišnji break-even rate u SAD-u, koji je važna mjera tržišnih očekivanja za budući rast cijena, dosegnuo je u utorak 2,73 posto, čime je zabilježilo najvišu stopu od 2006. godine, pokazuju podaci Bloomberga. 

U međuvremenu, spominjanje inflacije među direktorima tijekom kvartalnih izvještaja na Wall Streetu blizu je rekordno visoke razine postignute prije deset godina, a mnoge tvrtke planiraju prenijeti veće troškove podizanjem cijena, navodi Bank of America.

Spektar troškovnih pritisaka pojačan je podacima koji pokazuju da su cijene kineskih tvorničkih proizvoda, koji služe kao pokazatelj koliko će domaći potrošači i zapadni uvoznici plaćati robu, prošlog mjeseca porasle 6,8 posto, na najvišu razinu u zadnje tri godine. Rast cijena potaknut je globalnom nestašicom čipova, porastom cijene robe koja se proizvodi od željezne rude i drvne sirovine te brzim oporavkom velikih svjetskih ekonomija.

Prinos na referentnu američku desetogodišnju obveznicu u utorak je iznosio 1,6 posto. Međutim, od početka godine porastao je s oko 0,9 posto jer su se „trejderi“ kladili na dugoročniji inflatorni trend. Veći prinosi obveznica također umanjuju vrijednost budućih novčanih tokova poduzeća, što posebno  kažnjava dionice tehnoloških i drugih rastućih kompanija čija dobit možda neće dosegnuti vrhunac desetljećima.

Volatilnost takvih dionica već je uzrokovala pad vrijednosti vodećeg inovativnog fonda poznate investitorice Cathie Wood, Ark Investa za trećinu u odnosu na razinu iz veljače. Arkove investicije kao što je Tesla, koje su višestruko rasle tijekom prošlogodišnjeg rasta dionica, naglo su se povukle.

Unatoč svim zabrinutostima oko inflacijskih pritisaka, nisu svi analitičari pesimistični. - Mislimo da su strahovi od inflacije pretjerani i da će velik dio toga biti prolazan. Ekonomska situacija je sve snažnija, te će pripomoći budućem rastu profita za tvrtke - izjavio je Fahad Kamal, glavni  investicijski direktor privatne banke Kleinwort Hambros. U Aziji je hongkonški indeks Hang Seng zaključio dan s padom od dva posto, a japanski Nikkei 225 od tri posto. 

 

19. travanj 2024 21:13