Hrvatska
StoryEditor

Orqa - Najbolje naočale za upravljanje dronovima na svijetu dolaze iz Osijeka

13. Ožujak 2020.
Srđan Kovačević, Vlatko Matijević i Ivan Jelušić
Za projekt Orqa FPV.One, naočale za upravljanje bespilotnim letjelicama, tvrtka Capital Hook dobila je od HAMAG-BICRO-a bespovratna sredstva od 338 tisuća kuna. Naočale su izazvale veliko zanimanje na svjetskom tržištu

Na natječaju 'Provjera inovativnog koncepta PoC7' HAMAG-BICRO-a, koji uz potporu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta podupire inovacije, tvrtka Capital Hook iz Osijeka za projekt 'Uređaj za daljinski prijenos videosignala niske latencije za primjene u sustavima udaljene stvarnosti', vrijedan 485.968 kuna, dobila je 337.869 kuna bespovratnih sredstava. Iza Capital Hooka, čije ime široj javnosti još nije poznato, zapravo stoji Ivan Jelušić, suvlasnik startupa Orqa koji ga je 2018. osnovao sa Srđanom Kovačevićem i Vlatkom Matijevićem. Tomu poduzetnom trojcu to nije prva tvrtka – prije nekoliko godina osnovali su Tenzor, koji se bavio prototipiranjem, razvojem elektronike i mehanike za klijente, a bio je podloga za Orqin nastanak.

Prodane u pedeset država

Operativni direktor ​Ivan Jelušić karijeru je počeo kao 21-godišnjak kad je 2014. osnovao startup u:Plug i izmislio pametnu utičnicu koja ima ugrađen punjač. Tada je upoznao Kovačevića koji je diplomirao strojarstvo i financijsku matematiku na Oxfordu, kao i Matijevića, koji se bavi razvojem inovativnih proizvoda, te su zajedno krenuli u poduzetništvo. Svi su poniknuli na vrlo poticajnoj osječkoj IT i tehnološkoj sceni. Orqa je osvojila već nekoliko nagrada, a prošle je godine i Jelušić u kategoriji najboljeg osnivača startupa dobio nagradu Central Europe Startup Awards.

Startup Orqa danas je svjetski poznat po svojem proizvodu Orqa FPV.One, naočalama za upravljanje bespilotnim letjelicama. Te se naočale proizvode u Osijeku, gdje je tvrtkino sjedište. Osnivači su svoju inovaciju pretvorili u uspješan proizvod koji komercijaliziraju na svjetskoj razini, što im je i bio glavni cilj. Prije prijave na spomenuti natječaj Capital Hook razvio je tehnologiju za prikaz slike i videa visoke razlučivosti upotrebom OLED mikrodispleja i vlastitog optičkog sustava leća. Potporu je dobio za razvoj tehnologije za prijenos slike visoke razlučivosti s kamere bespilotne letjelice ili vozila na vlastitu tehnološku platformu za prikaz slike i videa kako bi se zaokružila tehnološka okolina. Rezultat ​Orqina istraživanja omogućio je poboljšanje njezina razvojno-istraživačkog kapaciteta i povećanje intenziteta istraživačkih aktivnosti, prihoda od inovacija te konkurentnosti na svjetskom tržištu. Uspjeh tog startupa pridonio je rastu i razvoju na znanju utemeljenih tvrtki te većoj konkurentnosti malih i srednjih hrvatskih tvrtki na svjetskom tržištu.

image
foto

Naočale ​Orqa FPV.One u komercijalnoj su uporabi od studenoga 2019. i prodane su u više od pedeset država svijeta, a njihov je najveći korisnik tržište SAD-a. Upravo zbog toga jedan od važnih čimbenika bila je i potpora agencije HAMAG-BICRO koja je omogućila novac za razvoj i istraživanje koje je bilo nužno kako bi se razvio prototip Orqa FPV.Onea.

Te naočale najbolje su na svijetu, ali nisu jedini proizvod startupa koji se bavi razvojem hardvera. Osim naočala za upravljanje bespilotnim letjelicama Orqa proizvodi antenske sustave za dronove te još neke uređaje. Začetnica je i tehnologije tzv. udaljene stvarnosti​ (engl. remote reality)​, a njezine naočale Orqa FPV.One najbolje su na svijetu za vožnju i upravljanje bespilotnim letjelicama te se također mogu upotrebljavati u simulaciji i igri na mobitelima i računalima.

Razvojni tim od tridesetak ljudi radi na inovacijama, novim FPV tehnologijama. ​Orqini uredi nalaze se u osječkome poduzetničkom inkubatoru BIOS, gdje imaju izvrsne radne i prostorne uvjete i u čijem su dvorištu zaposlenici najprije isprobali kako rade naočale. Orqine su naočale za upravljanje dronovima bile najbolji projekt na najvećem regionalnom natjecanju tehnoloških ideja Idea Knockoutu 2018. i taj ih je uspjeh odveo na CES 2019., najveći svjetski sajam novih tehnologija.

Zainteresiran i Pentagon

No to nije jedina nagrada koju je Orqa dobila 2018. Na natjecanju Start-UP!Germany, na kojem se natjecalo 250 startupova iz 22 države, osvojila je drugo mjesto u kategoriji Mobility/Logistics, a prvo mjesto pripalo je također osječkom startupu Gideon Brothersu. U žiriju koji je donio takvu odluku bili su direktori velikih njemačkih kompanija DB Schenkera, Deutsche Bahn Digital Venturesa i NRW.Investa. Još veće zanimanje od onoga u Njemačkoj Orqa je polučila na CES-u 2019. u Las Vegasu, gdje su među tisuću startupova iz cijelog svijeta bila samo dva hrvatska. Naočale Orqa FPV.One izazvale su veliko zanimanje investitora, novinara koji prate tehnologiju i potencijalnih distributera iz cijelog svijeta, a za njih su se zanimale i najveće svjetske tehnološke kompanije poput Amazona, ali i američka vojska, odnosno Pentagon.

Orqa je prvi prihod ostvarila prodajom naočala na crowdfunding-platformi Kickstarteru, u kampanji koju je počela u lipnju prošle godine, a čiji je cilj bio prikupiti 33.688 američkih dolara u mjesec dana. Nakon samo tri minute od početka kampanje prikupljeno je više od tog iznosa, u samo pet minuta prikupljeno je dvjesto posto iznosa, a nakon 21 minutu od početka kampanje na Orqinu računu bilo je tristo posto više novca nego što je bilo planirano prikupiti. Odaziv je bio toliko velik da je u prvih 45 minuta kampanje prodano naočala u vrijednosti od 200 tisuća dolara te je u samo mjesec dana prikupljeno oko 2,7 milijuna kuna, što je bio više nego jasan znak da su osječki kreativci na pravom putu do postavljenoga cilja osvojiti 40 posto svjetskoga tržišta naočala za vožnju i upravljanje dronovima. U prvih mjesec dana izravno je prodano oko 700 komada naočala, a u istome tom razdoblju prekupcima je prodano još 1650 komada. Najviše je kupaca bilo iz SAD-a, zatim iz Francuske pa Njemačke i Ujedinjenoga Kraljevstva. Početna cijena naočala bila je 499 dolara, a krajnja je ovisila o paketu dodatne opreme. Novcem koji je prikupljen kampanjom financirana je proizvodnja prodanih naočala, a profit je uložen u povećanje kapaciteta proizvodnje i zalihe.

Dani skraćeni na sate

Orqina je prednost u tome što skraćuje procese jer ima sve potrebne strojeve da tijekom razvoja ne bi ovisila ni o kome. I provjera proizvoda obavi se u samo nekoliko sati umjesto u nekoliko dana. Orqa je također u prednosti jer je hardverski startup, te može sama kombinirati strojeve za prototipiranje. Tom startupu mnogo pomaže i to što posluje u sklopu BIOS-a, čija je oprema vrhunska i omogućava brz razvoj i kvalitetu proizvoda, što je tehnološkim tvrtkama i inovatorima iznimno važno. BIOS ima vrhunski hardverski laboratorij čija oprema vrijedi desetak milijuna kuna. U tom se laboratoriju nalaze najbolji FDM 3D pisač Stratsys F170 za ispitivanje mehaničkih svojstava uređaja, veliki SLS 3D pisač Formiga P 110 Velocis, najmoćniji koji postoji, napredni laserski rezač, vrhunski CNC uređaj Datron NEO te ostali uređaji važni za razvoj inovativnih proizvoda.

image
Tekst je napisan uz potporu HAMAG-BICRO-a

 

25. travanj 2024 09:31