Hrvatska
StoryEditor

Cboe Global Markets podnio zahtjev za odobrenje bitcoin ETF-a

12. Svibanj 2021.
bitcoin ETFfoto Shutterstock

Još jedna financijska institucija podnijela je zahtjev za odobrenje prvog bitcoin ETF-a. Cboe Global Markets podnio je obrazac 19b-4, zahtjev koji se podnosi SEC-u o predloženoj promjeni pravila od strane samoregulativne organizacije (SRO) prema zakonu iz 1934. godine, priznajući time svoju podršku Wise Origin bitcoin ETF-u, te dalje prebacio proces američkoj komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC).

Wise Origin, fond povezan s investicijskim divom Fidelityjem, prvi je put podnio zahtjev za ETF SEC-u u ožujku. SEC, međutim, treba partnera kao što su Cboe ili NYSE Arca da podnese odgovarajući obrazac 19b-4 prije nego što razmotri zahtjev. Ulaskom Cboe-a u ponedjeljak, na redu je SEC, koji ima početnih 45 dana za donošenje odluke o zahtjevu ETF-a.

Zagovornici bitcoin ETF-a tvrde da bi takav proizvod ponudio bitcoin većem broju ulagača, odnosno onima koji su oprezni s izravnim ulaganjem u bitcoin, poput konzervativnijih retail investitora i onima koji bi mogli ulagati samo u određena regulirane investicijske proizvode, poput institucionalnih ili financijskih trgovaca.

SEC, također razmatra bitcoin ETF zahtjeve koje su podnijeli VanEck, Kryptoin i WisdomTree. Sve tri tvrtke također su podnijele zahtjev Cboe-u, dok drugi potencijalni izdavatelj ETF-a, Valkyrie, surađuje s NYSE Arca, koji je također podnio obrazac 19b-4.

Podnesena su još četiri bitcoin i jedan ether ETF zahtjeva, iako nemaju potrebnih obrazaca 19b-4. A to su Simplify, SkyBridge, NYDIG i Galaxy Digital (bitcoin ETF-ovi) i VanEck (eter ETF).

SEC je u prethodno odredio punih 240 dana, maksimalno vrijeme dopušteno zakonom za procjenu bitcoin ETF zahtjeva. U prošlosti, agencija je odbacila svaki bitcoin ETF zahtjev koju je primila, iako analitičari kažu da bi 2021. mogla biti godina kada će bitcoin, a možda i ether ETF konačno biti odobren.

Rastuća zrelost i evolucija tržišta bitcoina posljednjih godina, kao i mogućnost da novi šef SEC-a Gary Gensler bude više prijateljski nastrojen prema kripto industriji od svog prethodnika Jaya Claytona, dva su pokazatelja koja upućuju da će kripto ETF biti odobren.

 

26. travanj 2024 13:12