Hrvatska
StoryEditor

Čega se najviše plaše u 2021. čak se ni najveći poduzetnici ne libe iskreno odgovoriti

19. Siječanj 2021.

Epska završnica sage zvane 2020. i klimavi start nove godine nisu donijeli previše optimizma. Poduzetnici su i dalje orni zadržati privid normalnosti i poslovati najbolje što mogu unatoč faktorima koji rastavljaju sve što smo donedavno smatrali normalnim kao da je u pitanju igra lego kockicama. To što se trse šibati naprijed u promijenjenim uvjetima ne znači da se ne sukobljavaju neprestano s unutarnjim strahom. 

Iako se negativni osjećaji zbog dobrog PR-a i pokušaja da se ne uzbunjuju partneri, investitori, radnici guraju pod tepih, na izravno pitanje čega se najviše plaše u 2021. čak i najveći poduzetnici ne libe se iskreno odgovoriti.

Pandemija - neprijatelj broj 1

- Bojim se vremena trajanja pandemije. Nitko ne može predvidjeti koliko će ovo još trajati. Ako se pandemija duže zadrži, moramo biti svjesni da ćemo morati siromašnije živjeti - rekao nam je vlasnik i osnivač Orbica Branko Roglić.

Veseli ga što se većina ljudi pridržava epidemioloških mjera i nada se da ćemo u svibnju imati otvoreno gospodarstvo koje, kako kaže, garantira sve što nismo imali - slobodu kretanja, društveni život i daljnji razvoj gospodarstva koji će nam omogućiti bolji život. On je među rijetkima koji su prošlom godinom bili zadovoljni, Orbico je ostvario dobar rezultat, poslovao je čak tri posto iznad plana. Međutim, poslovna stabilnost, niska zaduženost i dobro vođenje firme nisu jamstvo da neće biti problema nastavi li kupovna moć padati zajedno s gospodarstvom, kako to obično biva.

Koliko je korona važan čimbenik u poslovanju potvrđuje nam još jedan veliki hrvatski poduzetnik.

– Najviše se bojim bolesti i korone. Drugo me ništa ne straši. Imamo tržiše, dobre proizvode i ove godine očekujemo dobre rezultate – kaže Đuro Horvat, direktor Tehnixa, koji kao najveće ciljeve u godini pred nama izdvaja osvajanje još tržišta, ali i korištenje svake prilike da se pomogne drugima da bolje žive.

Podsjetimo, međimurski Tehnix planira do kraja siječnja isporučiti svih 180 mobilnih kućica koje su od njih naručili Caritas i Državne robne zalihe za pomoć u smještanju žitelja područja pogođenog razornim potresom.

Glavni problemi u poslovanju

Prema anketi Hrvatske udruge poslodavaca, glavni problemi u poslovanju i dalje su izostanak strukturnih reformi, neizvjesnost i velika opterećenost raznim fiskalnim i parafiskalnim davanjima, kao i otežan pristup financijskim sredstvima za likvidnost u doba koronakrize.

- Nakon izuzetno turbulentne 2020., očekuje nas jednako neizvjesna 2021. godina. Naime, uz 65 posto anketiranih poduzeća koja očekuju pad poslovnih prihoda u 2020. u odnosu na 2019., čak 60 posto ih očekuje stagnaciju ili pad poslovnih prihoda u 2021. u odnosu na 2020. godinu. S time da je samo 5 posto poduzeća koja su sudjelovala u anketi odgovorilo da pandemija Covid-19 nije imala utjecaja na njihovo poslovanje - iznose nam podatke iz HUP-a koji osjeća bilo poslovne nacije. 

Za ugodniji provod kroz 2021. poslodavci bi bili jako sretni kada bi se značajno smanjila ili, još bolje, ukinula neporezna i parafiskalna davanja te kada bi imali veći pristup EU fondovima. Za početak plan objave novih natječaja olakšao bi im planiranje poslovanja i ugovaranje novih suradnji.

Kako prevladati strahove

Premda su vrijeme, novac i resursi preokupacija poduzetnika, oni nisu najveće barijere uspjehu. To mjesto pripada strahu, a on dolazi u šest okusa, smatra futurolog Scott Steinberg, koji savjetuje i kako ih prevladati.

1. Strah od promjene i neizvjesnosti

Nemojte se truditi predvidjeti budućnost, umjesto toga dobro analizirajte sadašnjost i prilagođavajte joj se. Osvijestite promjene koje želite postići i aktivnosti kojima ćete ih doseći i redovito ih ažurirajte da vidite je li to u skladu s trenutnim uvjetima.

2. Strah od izolacije

Neugodno je kada ste sami u kompaniji ili ne surađujete s drugima, malim koracima izgradite čvrste odnose s kolegama, prijateljima i obitelji, tako da uvijek imate uz sebe tim.

3. Strah od sukoba

Problemi se ne rješavaju ako se neprekidno izbjegavaju sukobi. Ono za što se isplati 'gubiti vrijeme' vrijedno je rješavanja, korak po korak strateški se može prionuti rješavanju svakog problema, a za sve postoji i način. Sukob mišljenja ne mora značiti svađu i prekid suradnje.  

4. Strah od odbijanja

Niste dobili posao, potencijalni klijent vas izbjegava, svi su to prošli. Ne treba gubiti samopouzdanje. U životu ćete češće čuti 'ne' nego 'da'. Ponekad 'ne' znači 'ne za sada', nemojte oklijevati pokušati opet kada se okolnosti promijene.

5. Strah od gubitka kontrole

Potreba da sve ide preko vas i da upravljate ljudima često je proizvod straha od gubitka kontrole. Umjesto preispitivanja jeste li dorasli zadatku, prihvatite da su neke stvari jednostavno izvan vaše kontrole. Fokusirajte se samo na ove stvari kojima možete upravljati.

6. Strah od neuspjeha

Veliki ciljevi trebaju vrijeme da ih se dosegne, a prije no stignete do tamo, posrtat ćete. Padajte često i brzo, ali pametno. Koristite neuspjehe kao vid testiranja novih strategija i rješenja i ispravljate ih na svom putu do uspjeha. Samo ne ponavljajte istu grešku dvaput.

16. travanj 2024 07:45