Hrvatska
StoryEditor

Čelnik Xiaomija Hrvatska Goran Mudrovčić otkriva kompanijske planove

26. Svibanj 2021.
Goran Mudrovčić, Xiaomi

Xiaomi Corporations sa zadovoljstvom objavljuje da je 25. svibnja američki okružni sud u okrugu Columbia donio konačnu naredbu kojom ukida imenovanje tvrtke 'kineskom komunističkom vojnom organizacijom' (CCMC). Ispuštajući oznaku, sud je formalno ukinuo sva ograničenja mogućnosti američkih osoba da kupuju ili drže vrijednosne papire kompanije, objavio je u srijedu Xiaomi.

Podsjetimo, Trumpova je administraciju tu korporaciju stavila na crnu listu 'kineskih komunističkih vojnih tvrtki' te onemogućila američka ulaganja u kompaniju. No, Xiaomi se odlučio boriti, pred američkim sudom podignuo je tužbu protiv Vlade SAD-a gdje se ističe da su optužbe neosnovane jer ne postoji poveznica s vojskom, dva suosnivača među kojima je kineski milijarder Lei Jun imaju 75 posto glasačkih prava u Upravnom odboru te da su tri najveća dioničara upravo američke investicijske tvrtke, kao i da od najranijih dana kompaniju podupire i američki proizvođač čipova Qualcomm. Da tvrtka ne bi pretrpjela 'nepopravljivu štetu' u ožujku je američki sud privremeno otklonio zabranu, a evo sada je i službeno postignuta nagodba.

Tako je Xiaomi postao prva kineska kompanija koja je uspjela nadvladati Trumpove opstrukcije. Unatoč tome, Bidenova administracija najavljuje da će nastaviti raditi pritisak na kineske kompanije, tako da je neizvjesno hoće li i ostale tvrtke s crne liste kao što su vlasnik društvene mreže TikTok ByteDance, vlasnik aplikacije WeChata Tencent i Huawei uskoro biti oslobođene nametnutih zabrana.

Planovi za budućnost

U svakom slučaju, nedaća na jelovniku za iduće razdoblje i dalje ima. Globalna nestašica 5G čipova svim će proizvođačima pametnih uređaja u idućih nekoliko godina predstavljati izvor brige, a nejasno je i jesu li zastoji u proizvodnji uzrokovani širenjem koronavirusa stavljeni ad acta. Bez obzira na vanjske čimbenike koji mogu djelovati prijeteće, inovativan proces koji se zahuktao u Xiaomiju ide dalje, za Lider je rekao Goran Mudrovčić, generalni menadžer Xiaomija za Hrvatsku i Sloveniju.

– Tijekom protekle tri godine postigli smo velik napredak u ključnim segmentima i to u žičnim i bežičnim platformama za punjenje, umjetnoj inteligenciju i IoT-u, što nam je omogućilo da se pozicioniramo kao svjetski lider u ovoj industriji. Sve to zasluga je naših snažnih ulaganja u istraživanje i razvoj, za koja smo u 2020. godini izdvojili blizu 10 milijardi kineskih juana. U 2021. godini očekujemo da će se ovaj iznos povećati za 30 posto, a naš tim za istraživanje i razvoj proširit ćemo zapošljavanjem više od pet tisuća inženjera – rekao je Mudrovčić i nadodao da jačaju komunikaciju s korisnicima i konkurentnost svojih proizvoda i usluga jer smatraju da su oni zaslužni za rezultate kojima svjedočimo.

Ta je kineska korporacija napravila veliki obrat na hrvatskom tržištu u prvom tromjesečju ove godine. Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta Canalys, Xiaomi je u tom razdoblju propulzivnim rastom od 65 posto zauzeo 40 posto hrvatskog tržišta pametnih telefona i kao od šale zbacio s trona starosjedioce, južnokorejski Samsung i američki Apple, na drugu i treću poziciju.

image

Canalysov izvještaj za Hrvatsku

U istoj godini kada je službeno došao u zemlju kao Xiaomi Hrvatska, jer je dotad na našim prostorima djelovao putem ovlaštenih distributera Bijelić Co-a i Eko elektronike, kineski je proizvođač mobitela i potrošačke elektronike ostvario povijesni rezultat plasiravši se na prvo mjesto po isporuci pametnih telefona u Hrvatskoj, ali i na globalnoj razini, gdje s 14 posto tržišnog udjela i 49 milijuna isporučenih pametnih telefona puše za vrat gigantima Samsungu, čiji je tržišni udio 22 posto, a pogotovo Appleu, koji zauzima 15 posto tržišta.

Investicije u 5G i AIoT

Saznajemo i da će u sljedećih pet godina Xiaomi uložiti sedam milijardi američkih dolara u razvoj 5G i kombinaciju umjetne inteligencije i interneta stvari, odnosno umjetnu inteligenciju stvari (AIoT).

– Našu snagu i trenutačnu vodeću poziciju u segmentu AIoT-a i inteligentnog načina života pretvorit ćemo u apsolutnu pobjedu i potpuno utvrditi svoj status lidera u pametnoj eri. U tom smislu, u ožujku ove godine službeno smo zakoračili u segment proizvodnje pametnih električnih vozila, koja su jedna od najvećih poslovnih prilika u sljedećem desetljeću te nezamjenjiva komponenta pametnog života. Ulazak u taj posao prirodan je izbor za Xiaomi jer širimo svoj pametni AIoT ekosustav i ispunjavamo svoju misiju omogućavanja da svi na svijetu uživaju u boljem načinu života putem inovativne tehnologije – otkriva globalne ambiciozne planove kompanije generalni menadžer Xiaomija za Hrvatsku i Sloveniju.

Prema njegovim riječima, ove godine planira se i dodatna ekspanzija na hrvatskom tržištu. Uz četiri postojeća Mi Storea u Zagrebu, Splitu, Rijeci te od ovog mjeseca i u Osijeku, otvarat će se i druga prodajna mjesta.

SAD skinuo kineski Xiaomi s crne liste

Kineska tehnološka kompanija Xiaomi priopćila je u srijedu da je američki sud uklonio njenu oznaku Komunističke kineske vojne kompanije (CCMC) te ukinuo sva ograničenja koja su Amerikancima onemogućavala kupnju ili posjed njenih dionica.

- Xiaomi ponavlja da je otvorena, transparentna korporacija koja javno trguje te koja neovisno posluje i kojom se neovisno upravlja - rekao je predsjednik Xiaomija Lei Jun, a prenosi Hina.

Sudski podnesak nagovijestio je početkom svibnja da će američko ministarstvo obrane ukloniti Xiaomi s američke crne liste, što je korekcija jednog od zadnjih Trumpovih poteza prije odlaska iz Bijele kuće. Xiaomi je u siječnju prošle godine podigao tužbu protiv Ministarstva financija i Ministarstva obrane SAD-a, kojom je zatražio poništenje odluke američke vlade o uvrštenja na listu komunističkih i vojnih tvrtki.

Početkom prošle godine američko ministarstvo obrane proširilo je popis kineskih tvrtki koje djeluju u Sjedinjenim Državama, koje su, prema Washingtonu, povezane s kineskom vojnom industrijom. Na popis je tada uvršteno devet tvrtki, uključujući Xiaomi.

Xiaomi niječe bilo kakve veze s kineskom vojnom industrijom.

Više o Xiaomiju Hrvatska, njegovim rezultatima i poslovnom modelu pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.

26. travanj 2024 09:53