Hrvatska
StoryEditor

Cijene goriva u Hrvatskoj u slobodnom padu već pet tjedana zaredom

04. Veljača 2020.
benzinska postaja gorivo

U posljednjih pet tjedana padaju cijene goriva u Hrvatskoj. Prema informacijama portala cijenegoriva.info cijene svih vrsta goriva u utorak su pale. Tako je litra eurosupera 95 niža za 16 lipa i kreće se oko 9,75 kuna. To je ujedno i najveći pad cijene od sredine kolovoza prošle godine. Sadašnja cijena litre eurosupera 95 ujedno je i najniža od kraja listopada. Spomenimo i to da je u posljednjih pet tjedana litra eurosupera pojeftinila ukupno čak 32 lipe, što znači da je prosječni spremnik od 50 litara jeftiniji za 16 kuna. 

Litra eurodizela zabilježila je još i veći pad. Naime, u utorak je litra ove vrste goriva jeftinija za čak 26 lipa i kreće se oko 9,35 kuna, naravno ovisno o naftnoj kompaniji. Ovo je najveći pad cijene litre eurodizela od sredine lipnja prošle godine. Inače, u posljednjih pet tjedana litra eurodizela jeftinija je čak 72 lipe, zbog čega je prosječni spremnik od 50 litara jefiniji za čak 36 kuna. 

Litra autoplina pala je simboličnu jednu lipu po litri i sada se cijena kreće oko 4,74 kune. 

Uzrok ovako drastičnom padu cijena goriva u Hrvatskoj leži, naravno, u kretanju cijene barela na svjetskim tržištima. Naime, iako cijena barela nema nikakve izravne veze s određivanjem cijene goriva u Hrvatskoj, ona određuje trend. Dakle, napominjemo još jednom, u Hrvatskoj se cijene goriva određuju temeljem cijena na takozvanom Mediteranskom tržištu. Na sentiment tog tržitša utječe i kretanje cijena barela. 

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, i to za više od četiri posto, što je posljedica strahovanja ulagača od gospodarskih posljedica zbog širenja koronavirusa u i izvan Kine. Pad se nastavio i ovoga tjedna, a trenutno se cijena barela kreće oko 58,20 dolara. To je ujedno i najniža razina barela od listopada prošle godine, a kao što se može primjetiti i cijene goriva u Hrvatskoj na sličnom su minimumu iz tog razdoblja. 

Širenje novog koronavirusa utjecalo je, naime, na potražnju za naftom u Kini, najvećem uvozniku sirove nafte u svijetu, te je Sinopec Corp naložio svojim rafinerijama da smanje preradu u veljači za 600 tisuća barela dnevno, odnosno 12 posto, najviše u posljednjih deset godina.

U manje od tjedan dana neovisne rafinerije u pokrajini Shandong, na koje otpada petina kineskog uvoza sirove nafte, smanjile su preradu za 30 do 50 posto, ističu direktori i analitičari.

- Nema dvojbe da su ograničenja putovanja i činjenica da je značajan dio kineske industrije već dulje vrijeme zatvoren pritisnuli potražnju za naftom i to se odražava u maloj razlici u cijenama u terminskim ugovorima na londonskom tržištu - ističe Warren Patterson iz ING-a.

26. travanj 2024 18:20