Hrvatska
StoryEditor

CISEX: Proći još dosta vremena dok hrvatske IT kompanije ne osjete pozitivne učinke primjene sporazuma sa SAD-om

03. Listopad 2020.
Davor Runjefoto Dražen Lapić

Vlada je na nedavnoj sjednici prihvatila odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak, a o tome je danas govorio i prvi čovjek američkog State Departmenta Mike Pompeo u sklopu jednodnevnog posjeta Hrvatskoj. Pompeo je izrazio nadu da će sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja biti zaključen.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ranije je istaknuo kako bi sklapanjem konvencije trebale biti postignute brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga između dviju zemalja. Kao osnova za vođenje pregovora u svrhu sklapanja konvencije uzet je Nacrt ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, koji se temelji na američkom modelu i modelu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. Porezna uprava će tijekom listopada početi preliminarne razgovore vezane uz održavanje pregovora o sklapanju konvencije.

Udruga nezavisnih izvoznika softvera (CISEX), čije članice imaju razvijene poslovne odnose sa SAD-om, pozdravlja inicijative u smjeru sklapanja sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD i RH.

- CISEX je u svojem djelovanju fokusiran na podupiranje izvoza visokotehnoloških tvrtki te procjenjujemo da će taj sporazum olakšati poslovanje našim izvoznicima tehnologije na tako veliko tržište kao što je tržište SAD-a. Ipak, treba imati na umu da je dug put od nacrta sporazuma, pregovora i potpisivanja do trenutka njegove primjene te da će proći još dosta vremena dok hrvatske IT kompanije ne osjete pozitivne učinke primjene ovog sporazuma – kažu u CISEX-u na čijem je čelu Davor Runje.

Napominju da je problem dvostrukog oporezivanja velika prepreka inozemnim ulagačima u Hrvatske tvrtke te se nadaju da će ovaj sporazum olakšati hrvatskim tvrtkama pristup inozemnim kapitalu, a samim time i svim ostalim pozitivnim učincima za društvo u cjelini, od ostanka mladih, visoko obrazovanih kadrova do svih koji žive od njihove povećane potrošnje.

- Najbolji primjeri za to su stotine milijuna eura stranih investicija Koje su nedavno privukle naše članice Infobip, Rimac automobili, Photomath, Infinum i brojne druge. Te investicije zorno pokazuju da imamo globalno konkurentno znanje, pamet i volju, ali i da imamo i ogroman potencijal za rast uz poticajniji pravni i porezni okvir – kažu u CISEX-u te ponovno ističu kako pozdravljaju ovu i sve ostale inicijative koje povećavaju konkurentnost hrvatskih tvrtki na globalnom tržištu.

19. travanj 2024 15:35