Korona i biznis
29. listopad 2019.

Climathon donio kreativna zelena rješenja umornim fasadama i krovovima Zagreba

Climathon Zagreb   

Drugi zagrebački Climathon, ozelenjivanje zagrebačkih građevina, privukao je domaće i međunarodne natjecatelje arhitekte, biologe, botaničare, urbaniste, građevinare, IT-evce i entuzijaste koji su u multidisciplinarnim timovima, pod mentorstvom, tijekom 12 sati u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) kreirali zelena zagrebačka rješenja. Četiri tima rješavala su zadatak koji je dao Grad Zagreb te stvorili koncepte koji će zazeleniti glavni grad Hrvatske, njegove fasade i krovove.

Partner ovogodišnjeg Climathona bila je INA koja je događaj obogatila novom dimenzijom - 'izazovom unutar izazova', a Green Space, jedan od timova, tragao je za najboljim idejnim rješenjem ozelenjavanja zgrade INA Grupe u Vukovarskoj ulici. Njezin je ravni krov bio inspiracija za složena i zanimljiva 'green roof' rješenja, a trud se tim kreativcima itekako isplatio jer je rješenje Green Spacea žiri proglasio najboljim.

- Ovo je bilo izvrsno iskustvo. Sudionici različitih profila radili su zajedno na razvoju rješenja i dobro smo se zabavili izrađujući koncept koji je na kraju i pobijedio – istaknula je Ane Slabić, članica pobjedničkog tima Green Space.

I ostali timovi ponudili su kvalitetna rješenja, tako da u Gradu Zagrebu vjeruju da će se neke od ideja zasigurno i dalje razvijati sve do faze moguće implementacije. Grad Zagreb je kao glavni partner drugog zagrebačkog Climathona, uz zadavanje ovogodišnjeg izazova, za pobjednike osigurao i vrijedne nagrade.

- Primjena zelenih tehnologija ima dokazano pozitivne učinke na povećanje energetske učinkovitosti građevina, smanjenje potrošnje vode, pohranu CO2 i smanjenje zagrijavanja urbanih središta. Drago mi je da smo i ove godine imali izvrstan odaziv timova koji su u 12 sati uspjeli napraviti nekoliko vrhunskih rješenja. Čestitam i hvala - izjavio je Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Mentorica Climathona Stephanie E. Trpkov, konzultantica za strategiju u Svjetskoj banci, istaknula je da su timovi iznjedrili izvrsna rješenja. Climathon je konceptualni hackathon i globalni pokret Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojim svake godine tisuće mladih ljudi u više od 135 svjetskih gradova simultano kreiraju rješenja za klimatske izazove današnjice. Podršku projektu u ime Grada Zagreba dao je ZICER koji je bio domaćin i organizator Climathona timovima.