Hrvatska
StoryEditor

CMS: Pet najvećih lanjskih transakcija M&A-a u Hrvatskoj

31. Siječanj 2021.
Silvio Kutić

Odvjetničko društvo CMS objavilo je godišnji europski izvještaj o spajanjima i preuzimanjima za 2020./2021. (Emerging Europe M&A Report).

U 2020. na području cijele Europe zabilježeno je 1705 poslova M&A-a u vrijednosti od 60,8 milijardi eura, što je na godišnjoj razini smanjenje od 12,9 posto. U Hrvatskoj je najveća transakcija bilo ulaganje oko 200 milijuna dolara investicijskog fonda One Equity Partners u Infobip, prvi hrvatski jednorog.

Slijedi prodaja Nanobita, koji je njome postao dio švedske ​Stillfront grupe​​ u jednoj od najvećih investicija u povijesti hrvatske ICT industrije koja će, kad se dokraja ostvari, vrijediti oko 148 milijuna dolara.

Tvrtku Fidelta, izraslu iz nekadašnjega Plivina istraživačkog centra, a koja je posljednje desetljeće poslovala u sklopu Galapagos grupe, u transakciji vrijednoj 31,2 milijuna eura preuzela je poljska Selvita.

Četvrta najveća transakcija jest ulaganje AZ mirovinskog fonda u nekretninsku tvrtku M7 Primo –preuzeo ju je dokapitalizacijom od 161 milijun kuna. Posljednja hrvatska tvrtka navedena u izvještaju jest Laguna Novigrad. Ona je za 140 milijuna kuna preuzela Dalmacija hotele, u čijem su većinskom vlasništvu društva HTP Korčula i HTP Orebić.

19. travanj 2024 23:27