Hrvatska
StoryEditor

Combis, FER i ASR Grupa predstavili ComEnergy

31. Listopad 2019.

Platformu ComEnergy za praćenje energetske potrošnje, koja se sastoji od napredne analitike za veliku količinu podataka te aplikacije za praćenje energetske potrošnje i ambijentalnih uvjeta, predstavili su danas Combis i partneri ASR Group i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER). Radi se o projektu povećanja energetske učinkovitosti vrijednom više od 14 milijuna kuna od čega je 50 posto sredstava sufinancirano iz fondova Europske unije.

Ova IoT platforma omogućuje precizno praćenje potrošnje energenata, povezuje različite izvore podataka, integrira ih, obrađuje i omogućuje uvid u stvarno stanje potrošnje te smanjuje troškove poslovanja, optimizira potrošnju, smanjuje rizik i kvarove. Praćenjem potrošnje energenata kroz sve dijelove proizvodnog procesa u realnom vremenu, moguće je značajno smanjiti troškove proizvodnje i utjecaj na okoliš, a istovremeno povećati proizvodni kapacitet postojećih proizvodnih resursa te se približiti implementaciji ISO 50001 norme.

- Jedan od temeljnih ciljeva razvoja ovog proizvoda je smanjenje potrošnje energije, što može imati značajan društveno-gospodarski utjecaj na snižavanje troškova poslovanja kao i štetnih emisija što stvara pozitivan ekološki efekt - istaknuo je Damir Horvat, član Uprave i glavni direktor za prodaju Combisa. Robert Rac, direktor ASR Group, izjavio je da je iznimno zadovoljan rezultatima zajedničke suradnje, a prof. dr. sc. Roman Malarić s FER-a istaknuo je kako ComEnergy nosi velik potencijal za proizvodnu industriju, a istodobno je i dokaz domaćeg znanja i inovativnosti.

ComEnergy projekt objedinio je nekoliko strateških tematskih područja, a to su energetske tehnologije, sustavi i oprema; održiva proizvodnja i prerada hrane; ekološki prihvatljive tehnologije, oprema i novi materijali.

 

23. travanj 2024 10:21