Hrvatska
StoryEditor

Ćorić o zahtjevu UGP-a za otvaranjem ekonomije: Još jedna budalaština

05. Svibanj 2021.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorićfoto Dražen Lapić

Ministri Josip Aladrović i Tomislav Ćorić u srijedu su izrazili neslaganje s prijedlogom Udruge Glas poduzetnika o otvaranju svih djelatnosti od 15. svibnja, pri čemu je ministar gospodarstva i održivog razvoja Ćorić taj prijedlog nazvao 'još jednom od budalaština gospodina Bujasa'.

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u srijedu je u dopisu upućenom čelniku Nacionalnog stožera civilne zaštite Davoru Božinoviću, a koji je potpisao predsjednik udruge Hrvoje Bujas, zatražila otvaranje svih zatvorenih djelatnosti od 15. svibnja, što uključuje event industriju, ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru, kao i održavanje vjenčanja i sajmova, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju.

- To još jedna od budalaština gospodina Bujasa. To je sve što imam reći na tu temu - izjavio je poslije sastanka užeg kabineta Vlade Ćorić.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović ne može se složiti s onima koji žele potpuno otvaranje ekonomije jer još postoje zdravstveni rizici.

- Ne mogu podržati tu ideju, sukcesivno otvaranje ekonomije će biti samo i isključivo u skladu s epidemiološkim mjerama. Kada se procijeni da je razina rizika po zdravlje niska, tada možemo razgovarati o otvaranju ekonomije, ne možemo dovoditi u pitanje zdravlje naših građana samo kako bismo pojedinim granama olakšali poslovanje - izjavio je Aladrović, dodajući da država ionako vrlo aktivno i ambiciozno skrbi o njima.

Rekao je i da je od početka pandemije mišljenje Vlade i njega osobno isto, a to da je zdravlje na prvom mjestu, a ekonomija odmah na drugom.

Istaknuo je da je Vlada uspjela očuvati ekonomiju, s obzirom da podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) detektiraju 17 tisuća više zaposlenih u odnosu na razdoblje početka pandemije.

Siguran je da će idući objavljeni podaci pokazati još veću razliku u korist zaposlenih radnika, s obzirom da su određene industrije bile izrazito propulzivne i tijekom pandemije.

- Tako da ekonomija u ovom trenutku nije ugrožena i vide se znaci oporavka - izjavio je Aladrović.

Kazao je i da podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju konstantan pad broja nezaposlenih osoba, a s obzirom na sve veću potražnju za radnom snagom, očekuje i dodatno smanjenje nezaposlenosti.

- Trendovi na tržištu rada su dobri - ocijenio je ministar rada i podsjetio je i da je mjera potpore za očuvanje radnih mjesta produžena i za svibanj.

- Kao i do sada, dok bude potrebe i nužnosti za sudjelovanjem države, mi ćemo sudjelovati - poručio je Aladrović te dodao da kada se gleda s odmakom proteklih 14 mjeseci covid pandemije, 'možemo biti izrazito zadovoljni vlastitim ekonomskim rezultatima'.

Novinari su Aladrovića pitali i što je sa sektorom povremenog prijevoza, event industrijom i turističkim agencijama, koji su snažno pogođeni pandemijom, na što je odgovorio da vjeruje da će se naći povoljno rješenje. 

Izvijestio je da će ministar Ćorić zajedno s ministricama turizma i sporta Nikolinom Brnjac te kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek te ministrom prometa Olegom Butkovićem održati konzultacije.

- Ja sam nekako uvjeren u pozitivan ishod - izjavio je Aladrović, dodajući da bi se taj ishod trebao doznati vrlo brzo.

20. travanj 2024 05:12