Hrvatska
StoryEditor

Covid -19 je izazov, ali i prilika za IT industriju

25. Rujan 2020.
Poduzetnički kafić

Iskreno i bez uljepšavanja panelisti Poduzetničkog kafića, održanog u srijedu predvečer u hotelu Park u Splitu, na temu Covid & IT,  ispričali su sudionicima kako ih je pandemija Covid-19 zatekla u planiranju “najbolje godine do sada”, kako im se sve preokrenulo preko noći, ali i da su se brzo prilagodili zahvaljujući novim tehnologijama i potražnji za online uslugama.

Sva trojica gostiju i vlasnika firmi - Ivan Burazin (Codeanywhere i SHIFT conference), Toni Blašković ( Adriagate), i Mario Frančešević (Seek &Hit), opisali su kako su

preslagivali budžete u karanteni, reorganizirali posao i klijente, ustrojili rad od kuće, video sastanke s kolegama i klijentima, ali i fokusirali se na projekte koje su ostavljali za dane “kada budemo imali vremena”.

Ivan Burazin je naveo kako su ove godine nizali neuspjeh za neuspjehom- otkazivanje konferencije u Dublinu, prebacivanje SHIFT-a s lipnja na rujan, neizvjesnost oko dolaska sudionika i gostiju u Split, financijski troškovi, pad entuzijazma, ali da su ipak opstali. Štoviše, sudionici ovogodišnjeg SHIFT-a ocijenili su konferenciju “kao najbolju do sada”.

Vrijeme lockdown-a bilo je izuzetno teško za turistički Adriagate, pa su, kako je prepričao Toni Blašković, rezali troškove, budžete, osoblje, aplicirali na poticaje, mjere, kredite, sve kako bi smanjili štetu i što prije se vratili u normalu.

Mario Frančešević iz Seek &Hit ispričao je kako su preživjeli i nastavili rasti zahvaljujući klijentima koji nisu vezani za turizam. Kao dobru stranu karantene vidi u tomu što su oživjeli neke zaboravljene projekte i webinare, ali i to što su sve sastanke s klijentima izvan Splita mogli odrađivati putem video platformi.

Prokomentirali su i sve druge dobre i loše strane pandemije, prednosti cloud poslovanja, nedostatak developera na hrvatskom tržištu, digitalne nomade, suradnju poduzetnika i fakulteta, okupljanja poduzetnika, ali i zaključili kako IT industrija i dalje raste jer “ulaže u istraživanje, razvoj i inovacije”.

Ovaj Poduzetnički kafić prvi je događaj u sklopu EU projekta STech Standard - Poduzetništvo na dlanu, kojeg provodi Poduzetnički akcelerator Split u cilju edukacije i povezivanja malih i srednjih poduzeća (MSP).

24. travanj 2024 08:26