Hrvatska
StoryEditor

CroAI: Hrvatska je propustila mnoge prilike, ne želimo propustiti onu koja pruža umjetna inteligencija 

20. Veljača 2020.
PREDSTAVLJANJE UDRUGE CRO AI, Mario Antonić, Damir Sabol, Mislav Malenica, Izabel Jelenić

Novosnovana udruga CroAI okupila je vodeće hrvatske tvrtke čija je osnovna djelatnost umjetna inteligencija ili se njihovi proizvodi i usluge značajno oslanjaju na neku od tehnologija iz širokog područja umjetne inteligencije. Udruga okuplja i podržavajuće članove, a to su sve tvrtke ili pojedinci koji razumiju utjecaj umjetne inteligencije na sve aspekte života i žele biti dio pozitivne promjene hrvatskog društva kroz adekvatnu primjenu umjetne inteligencije. Motiv za osnivanje ovakve udruge je činjenica da će umjetna inteligencija (AI) biti jedna od glavnih sila promjene u svijetu u sljedećih 20 godina, a misija CroAI je osigurati da Hrvatska bude u mogućnosti dati značajan doprinos u oblikovanju boljeg svijeta. - Naša vizija je da Hrvatska bude jedna od vodećih destinacija za istraživanja o unaprjeđenju čovječanstva pomoću umjetne inteligencije – kaže predsjednik udruge Mislav Malenica, ujedno osnivač AI startupa Mindsmiths.

Iako broj AI tvrtki u Hrvatskoj nije prevelik, trenutačno ih je oko 30 i taj broj konstantno raste. Riječ je o tvrtkama koje su prepoznate u svojim industrijama, i na domaćem i na svjetskom tržištu, kao što su Syntio, Poslovna inteligencija, Ascalia, Robotiq.ai, Mindsmiths, Bonsai, Airt technologies, Perpetuum Mobile i dr., a neke su itekako poznate i široj hrvatskoj javnosti poput tvrtke Infobip, kažu u udruzi.

- Želimo povezati sve hrvatske AI poduzetnike i osvijestiti ih da ne smijemo ostati tihi. Svi smo mi već svjesni da niti u jednoj zemlji političari nisu eksperti za umjetnu inteligenciju pa tako nisu niti kod nas. Mi smo ti koji razumijemo potencijal umjetne inteligencije i koristimo je kako bismo stvorili novu vrijednost, vrijednost koju bez problema izvozimo. Naša obveza je postati proaktivan partner koji će prvo naučiti kako procesi u državi funkcioniraju i zatim doći s jasnim i konkretnim prijedlozima kako uvjete u Hrvatskoj dići na još višu razinu i na kraju pomoći da se to i ostvari – ističe Malenica. Poduzetnici koji se bave inovativnim tehnologijama složni su oko zajedničkog nastupa kroz platformu CroAI udruge kako bi političarima pomogli donijeti ispravne odluke o pitanju umjetne inteligencije

- Ako sve dobro odigramo, rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji mogu postati naš najvažniji izvozni proizvod. Umjetna inteligencija je ključ po kojem će se određivati utjecaj na svjetskoj sceni sljedećih 20 i više godina. Riječ je o jednoj od temeljnih strateških odrednica svih vodećih svjetskih sila pa tako i Europske unije. Iako su mnoge bitke već izgubljene, Hrvatska i dalje ima šansu biti relevantan igrač na polju umjetne inteligencije. Priliku vidimo u trenutno jednom od velikih problema Europske unije, a to je kako postići ravnotežu između toga da građane zaštiti od potencijalnih zlouporaba umjetne inteligencije, bez da sputa razvoj svega dobrog što ona donosi. Činjenica da Europa još uvijek nema recept kreira priliku za Hrvatsku da postane mjesto unutar EU gdje se recepti vezani za AI razvijaju. U našoj kratkoj povijesti mnoge smo prilike već propustili. Ne želimo propustiti i ovu. Želimo Hrvatsku koja je inspirirana onim što je moguće postići, a ne paralizirana strahom od pokoje pogreške koja će se sigurno usput dogoditi – kaže Malenica.

U CroAI-iju, dakle, smatraju kako Hrvatska ima jedinstvenu priliku postati središte svijeta za razvoj i testiranje rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji, a to je bila i poruka s današnjeg predstavljanja udruge u Timeout Heritage Hotelu u Zagrebu. Potpredsjednica udruge CroAI Hajdi Ćenan, direktorica AI startupa airt, pozdravila je veliki broj pristiglih prijava za članstvo u udruzi, objavila misiju udruge te najavila stručni panel na temu stava hrvatskih poduzetnika prema temi umjetne inteligencije.

- Na našoj stranici CroAI.org možete pronaći uvodni dokument koji je doveo do osnivanja naše udruge, naš Manifesto koji objašnjava ključnih 11 inicijativa udruge u 3 razine djelovanja – istaknula je Ćenan.

Na panelu su svoja mišljenja, uz Malenicu, razmijenili Damir Sabol, osnivač Microblinka i Photomatha, Izabel Jelinić suosnivač i CTO Infobipa te Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

Na panel diskusiji obrađene su tri ključne teme o tome kako bi trebala izgledati suradnja države i poduzetnika, kakvi su trenutni uvjeti za startupove u Hrvatskoj te koja bi trebala biti pozicija Republike Hrvatske unutar EU u području umjetne inteligencije.

-Hrvatska trenutno nema iste zakonske okvire kao i druge razvijene države i one koje bolje razvijaju okolinu za razvoj startup tvrtki. Konkretan primjer je što nije moguća neoporeziva ili nisko oporeziva opcijska dodjela udjela zaposlenicima, a što je često jedan od najvažnijih preduvjeta za uspjeh startup tvrtki i jedan od važnih kriterija gdje se osnivaju i razvijaju startup tvrtke – rekao je Sabol.

Jelenić je istaknuo kako CroAI i Infobip žele biti dobar partner za izradu nacionalne AI strategije, ključnog dokumenta kojim jedna država zauzima svoj stav prema pitanju umjetne inteligencije. - AI strategija mora biti posljedica dijaloga javnog i privatnog sektora. Takvim dokumentom postižemo profiliranje Hrvatske kao zemlje privlačne za mlade stručnjake. Dobiti kvalitetne ljude, na kvalitetnim projektima kojih definitivno ima, donosi benefit IT / AI kompanijama, društvu i zajednici u cjelini. Dakle jedna win-win situacija – smatra Jelenić.

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rekao je pak kako je država prepoznala važnost umjetne inteligencije u skoroj budućnosti te podržava misiju CroAI udruge da bude dobar partner političarima i predloži im konkretne stvari koje treba primjeniti kako bi svi zajedno kreirali dobar okvir za napredak.

19. travanj 2024 18:01