Hrvatska
StoryEditor

CRODUX I APIOS - U svega nekoliko dana oba su prodana, a zbrojeni prihod im je 6,5 milijardi kuna!

20. Siječanj 2021.
novac, akvizicija

Dvije naftne kompanije u Hrvatskoj prodane su u razmaku od samo nekoliko dana. Umirovljeni general Ivan Čermak prodao je svoj Crodux slovenskom Petrolu, navodno za oko 200 milijuna eura. Nekoliko dana kasnije, Grčki Coral objavio je da je zaključio sporazum o preuzimanju 75 posto udjela tvrtke Apios. 

Nakon preuzimanja Croduxove 91 benzinske postaje slovenska kompanija imat će više od 200 prodajnih mjesta u Hrvatskoj te će svoj tržišni udjel na hrvatskom tržištu naftnih derivata povećati na oko 23 posto. Uz benzinske postaje, Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja - skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.

Crodux zapošljava 1150 radnika, a 2019. godinu završio je s poslovnim prihodima od 5,6 milijardi kuna i neto dobiti od 142 milijuna kuna.

Grčki Coral (inače najveći naftni igrač u Grčkoj) objavio je u srijedu da je zaključio sporazum o preuzimanju 75 posto udjela tvrtke Apios, hrvatskog naftnog distributera koji ima 26 benzinskih postaja i čiji će brend biti zamijenjen brendom Shell.

Apios je osnovan 2009. godine, na hrvatskom tržištu ima udjel od oko tri posto, ima 26 benzinskih postaja te bilježi velik angažman u veleprodaji naftnih derivata, navedeno je u priopćenju. Akvizicijom Apios mijenja naziv u Coral Croatia, dok će brend Apios biti zamijenjen brendom Shell, jednim od vodećih svjetskih brendova.

Prema financijskom izvješću za 2019. (trenutno jedinom dostupnom), Apios ima godišnji prihod od gotovo 912 milijuna kuna i neto dobit 6,7 milijuna. Godinu prije, Apios je imao ukupne prihode od 701,6 milijuna kuna i neto dobit od 2,1 milijun kuna.

Zbrajanjem gore navedenih brojki, dobivamo sljedeće:

  • 2 hrvatske naftne kompanije su prodane
  • 6,5 milijardi kuna ukupni su prihodi dviju prodanih naftnih kompanija
  • 117 benzinskih postaja u Hrvatskoj imat će novog vlasnika
  • 149 milijuna kuna iznose ukupne neto dobiti dviju prodanih kompanija
  • 1450 zaposlenika promijenit će ugovore o radu
19. travanj 2024 15:37