Korona i biznis
04. siječanj 2020.

Crowdfunding u Hrvatskoj – Predstavljamo pet najuspješnijih kampanja

piše Vedran Harča
vedran.harca@lider.media
piše Vedran Harča [email protected]

Po pitanju grupnog financiranja projekata, hrvatski startupi i poduzetnici još uvijek kaskaju za svijetom, no posljednjih godina i u našoj je zemlji pokrenuto nekoliko izuzetno kvalitetnih i uspješnih crowdfunding kampanja. Donosimo vam pet najuspješnijih.
 

1. Include mladog solinskog poduzetnika i inovatora Ivan Mrvoša prošle je godine prikupio 1,47 milijuna eura putem Funderbeama, čime je njegova kampanja postala i globalno najuspješnija na toj platformi.

2. Pivovara Medvedgrad u siječnju 2018. je godine u samo devet dana prikupila milijun eura namijenjenih otvaranju novog, modernijeg pogona.

3. Prednosti grupnog financiranja iskoristio je i jedan glazbeni festival, Fresh Island koji se svake godine održava na Zrću. Organizatori festivala u studenom 2019. su prikupili 700.000 eura koje će iskoristiti za realiziranje nekih novih glazbenih projekata, kao i veliki esport event.

4. Konzultantska tvrtka Sense Consulting 2018. je godine osigurala 667.000 eura, dokazavši da crowdfunding mogu koristiti i već etablirane kompanije.

5. Kampanja 'micro:bit STEM revolucija', iza koje su među ostalima stajali BBC, Microsoft i Amazon, na Kickstarteru je 2017. godine privukla rekordnih 2364 podržavatelja projekta čiji je cilj bio uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole. Prikupljeno je više od 233.000 eura.