Hrvatska
StoryEditor

DAB - Glavni posao postaje osiguranje depozita

13. Prosinac 2020.
Marija Hrebacfoto Dražen Lapić

Od 1. siječnja iduće godine na snagu stupa novi Zakon o sustavu osiguranja depozita te o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija, koji se usklađuje s europskim direktivama, a kojima se uz ostalo skraćuje trajanje stečajnog postupka kreditnih institucija i dodatno štite depoziti građana.

Mijenja se i naziv Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), na čijem je čelu Marija Hrebac, u Hrvatska agencija za osiguranje depozita, a oduzima joj se uloga sanacije banaka. Tako će Hrvatska narodna banka (HNB) od DAB-a preuzeti ovlast sanacijskog tijela za kreditne institucije, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) za investicijska društva, a DAB će postati tijelo koje vodi nacionalni sanacijski fond, upravlja fondom osiguranja depozita i ima ovlasti za provedbu stečaja i likvidaciju banaka.

Novi zakon definira da se sustav osiguranja depozita neće financirati na teret državnog proračuna i poreznih obveznika, već isključivo na teret kreditnih institucija, odnosno banaka, stoga će se dio prikupljenih sredstava u Fondu osiguranja depozita koji je uplaćen iz državnog proračuna u njega i vratiti.

Također, budući da je u Fondu akumulirano više od zakonom utvrđenoga minimuma, u njemu će se od 1. siječnja prestati prikupljati premije osiguranja depozita poslovnih banaka.

14. travanj 2024 16:37