Hrvatska
StoryEditor

Dalekovod Grupa prošlu godinu završila s gubitkom od 27,5 milijuna kuna

20. Travanj 2021.

Dalekovod Grupa je u prošloj godini ostvarila ukupni prihod od 1,29 milijardi kuna, EBITDA od 77,7 milijuna kuna te gubitak od 27,5 milijuna kuna, podaci su iz godišnjeg izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Poslovni prihodi veći su za sedam posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a rast prihoda posljedica je visoke razine ugovaranja tijekom 2019. godine, a posljedično i realizacije novo ugovorenih projekata tijekom 2020. godine.

EBITDA je porasla za 11 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine,  što je rezultat visoke razine knjige narudžbi na početku 2020., visoke razine uposlenosti kapaciteta Grupe i realizacije profitabilnijih projekata nego je to bilo u prethodnom period, te efekata provedenog restrukturiranja.

Gubitak Grupe u 2020. godini od 27,5 milijuna kuna sastoji se od dobiti iz redovnog poslovanja u iznosu od 25,6 milijuna kuna, te gubitka iz prekinutog poslovanja (vezane uz prodaju segmenta cinčanja) u iznosu od 53,1 milijuna kuna.

Ukupni financijski dug Grupe na dan 31.12.2020. godine iznosi 390,4 milijuna kuna i niži je za 48,2 milijuna kuna u odnosu na zadnji dan prethodne godine. Smanjenje financijskog duga u najvećoj mjeri posljedica je nagodbe s vjerovnikom HETA Asset Resoultion,  odnosno prodaje segmenta cinčanja.

Tijekom 2021. godine Grupi i društvu Dalekovod dospijeva dodatno iznos veći od 135 milijuna kuna s osnove obveza prema financijskim vjerovnicima uključujući i iznos dospjelog duga prema financijskim vjerovnicima na 31.12.2020. godine.

Kako se navodi u godišnjem izvješću Grupe na čijem je čelu Uprave Tomislav Rosandić, poslovanje  je tijekom 2020. godine bilo obilježeno velikim izazovima vezanim uz utjecaj pandemije COVID-19 na izvršenje i dinamiku poslovnih aktivnosti.

Uz povećane troškove na aktivnim projektima vezane uz karantenu, transport, cijene materijala, logistiku, dobavne procese, pandemija COVID-19 još snažnije utjecala je na aktivnosti investitora i tendersku dinamiku. Najava odgode tendera iz drugog i trećeg kvartala nastavila se i kroz četvrti kvartal 2020. g. te je zbog toga u 2020. ugovoreno otprilike 830 milijuna kuna novih poslova što predstavlja značajan pad u odnosu na 2019. godinu.

Na tržištima Norveške i Švedske gdje Grupa ostvaruje najznačajniju aktivnost, tijekom siječnja i veljače 2021. godine su uvedene značajno restriktivnije mjere suzbijanja pandemije COVID19 s fokusom na zabranu/otežani ulazak stranih državljana. Takve mjere posljedično imaju značajan negativni utjecaj na realizaciju aktivnih projekata na tim tržištima radi usporene realizacije ili odgode projektnih aktivnosti. Kao i tijekom 2020. godine, i u narednom periodu sve aktivnosti usmjerene su na zdravlje zaposlenika i njihovih obitelji, a politika zaštite i mjera Grupe usklađena je s preporukama nadležnih nacionalnih tijela za zaštitu od pandemije COVID-19 u svim zemljama i na tržištima gdje Grupa posluje.

Sveobuhvatni proces restrukturiranja, odnosno aktivnosti koje su započele u prvom kvartalu 2019. godine, kao i aktivno upravljanje utjecajima COVID 19 pandemije, omogućio je da Grupa spremnije odgovori na spomenute izazove. Sve aktivnosti vezane uz operativno restrukturiranje, koje su bile planirane tijekom 2020. godine u najvećoj mjeri su i provedene tijekom godine. Sve navedeno je omogućilo relativnu otpornost u realizaciji financijskih učinaka u 2020. godini, međutim Grupa i dalje posluje u uvjetima iznimno izazovnog financijskog položaja, odnosno ograničenih financijskih mogućnosti.

Nastavno, u okviru ukupnog financijskog restrukturiranja, tijekom veljače 2021. godine objavljen je Poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u financijskom restrukturiranju radi stvaranja temelja za unaprjeđenje financijskog položaja Društva, adekvatnog upravljanja obvezama i primjerenu kapitalizaciju. Društvo ima značajan iznos dospjelih i nereguliranih obveza prema financijskim vjerovnicima, a koje na dan 31.12.2020. godine iznosi HRK 49 milijuna s osnove glavnice i kamata, uz značajna dospijeća tijekom 2021. godine, te posluje u uvjetima ograničene likvidnosti.

Osim utjecaja pandemije, ključni događaji tijekom 2020. godine su bili razdvajanje proizvodnog segmenta na dva društva, prodaja segmenta cinčanja, prodaja društva u Poljskoj, nastavak operativnog restrukturiranja,  rast dospjelih financijskih obveza i poslovanje u uvjetima ograničene likvidnosti.

Kada je riječ o strategiji za naredno razdoblje, uz tradicionalno primarna tržišta Skandinavije, Regije, Srednje i Istočne Europe te domaćeg tržišta planirano je pozicioniranje i na tržištu Njemačke (gdje do sada Dalekovod Grupa nije bila prisutna) i gdje je uspješno izvršena pretkvalifikacija kod najvećeg njemačkog operatera prijenosnog sustava. U tijeku je i postupak pretkvalifikacije za ostale operatere prijenosnog sustava u Njemačkoj.

Takav iskorak s obzirom na najavljena ulaganja (30 posto svih ulaganja u Europi prema ENTSO-e) u obnovu prijenosne mreže predstavlja potencijal za dugogodišnju prisutnost u izvođenju projekata na tržištu Njemačke.

Industrija u kojoj se Dalekovod Grupa natječe očekuje značajnu konjukturu u budućem razdoblju iz dva ključna razloga:  relativno stara prijenosa mreža koja zahtjeva obnovu i pomak prema obnovljivim izvorima energije i općeniti trend prijelaza s energije proizvedene iz tradicionalnih fosilnih izvora na električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora.

Strateški fokus Dalekovod Grupe biti će, stoji u izvješću, uz provođenje financijskog i operativnog restrukturiranja, na razvoju poslovanja na domaćem tržištu i inozemnom tržištu.

24. travanj 2024 20:37