Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: ‘Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska‘, 140. godina Klinike za psihijatriju Vrapče, predstavljanje Adventa u Zagrebu...

15. Studeni 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 15. studenog:

PULA - Svečanosti povodom otvaranja vojarne Hrvatski branitelji Istre nazočiti će predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov. Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice. U vojarni u Puli predviđen je razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, zatim Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola, te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske (9,30 sati).

VODNJAN - Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će programu svečanog otvaranja manifestacije „15. dani mladog maslinovog ulja"(12,45 sati).

ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovat će na konferenciji „Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”, u organizaciji 24 sata, na kojem će održati predavanje na temu „Izazovi suvremenog visokog obrazovanja” (10,50 sati, Kongresna dvorana Zagrebačkog velesajma).

ZAGREB – Sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (10 sati, Ulica kneza Mutimira 5/I). Povjerenstvo će odlučiti hoće li pokrenuti postupak protiv premijera Andreja Plenkovića koji je prijavljen da je 2003., dok je bio službenik u Ministarstvu vanjskih poslova kupio stan po povlaštenim uvjetima. Na dnevnom redu je i donošenje odluke o mogućem pokretanju postupka protiv ministra financija Zdravka Marića za kojeg je već odlučeno da je povrijedio načela obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor, ali je tu odluku Upravni sud poništio zbog procesnih razloga. Povjerenstvo bi trebalo odlučiti hoće li pokrenuti postupke protiv ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, bivšeg ministra Tomislava Tolušića i bivše ministrice Anke Mrak-Taritaš koja je prijavljena da je pogodovala privatnom investitoru koji je gradio protivno rješenju o gradnji.

ZAGREB - Sindikat hrvatskih učitelja i nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske održavaju tiskovnu konferenciju o štrajku o osnovnim i srednjim školama (12 sati, Ulica Florijana Andrašeca 18a, zgrada Hypatia, 1. kat, dvorana Andromeda).

ZAGREB - Na temu "Osvrt na izjave premijera Plenkovića o plaćama u prosvjeti" konferenciju za medije održati će Sindikat znanosti. O temi će govoriti Igor Radeka, predsjednik Velikog vijeća, Vilim Ribić, glavni tajnik i Matija Kroflin, makroekonomist Sindikata (11,15, sindikalna zgrada Hypatia, dvorana Andromeda, ulica Florijana Andrašeca 18a). 

ZAGREB - Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista održat će konferenciju za novinare na temu "Ministrica koja nema podršku učitelja i profesora nema što tražiti na čelu tog ministarstva“. Na konferenciji za medije govoriti će zastupnici Marko Sladoljev i Nikola Grmoja (11 sati, Hrvatski sabor, dvorana 'Ivan Kukuljević', Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Hrvatski suverenisti održat će konferenciju za novinare na temu "(NE)procesuiranje ratnih zločina". Medijima će se obratiti Pero Kovačević, pravni ekspert i general Željko Sačić (11 sati, ispred zgrade Hrvatskog sabora, Trgu Svetog Marka 6).

ZAGREB - Klinika za psihijatriju Vrapče proslaviti će 140. obljetnicu postojanja i rada. Tom će se prilikom, uz svečani program, održati i simpozij pod nazivom ''Dugovječnost – civilizacijsko postignuće i izazov današnjice'' koji će na simboličan način naglasiti osnovnu funkciju Bolnice kroz njezinu povijest – brigu i skrb za najranjiviji dio populacije. Bolnica će godišnjicu obilježiti pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića (10,30 sati, Bolnička cesta 32).

ZAGREB - Konferencija za novinare u povodu 3. Svjetskog dana siromaha na kojoj će sudjelovati sestra Jelena Lončar (Caritas Zagrebačke nadbiskupije), Romana Galić (Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom), Petar Penava (Gradsko društvo Crvenog križa Grada Zagreba), Nedjeljko Marković (Udruga Pragma) i fra Siniša Pucić (samostan Svetog Franje Asiškog, Zagreb). Prigodom 3. Svjetskog dana siromaha što ga je ustanovio Papa Franjo, Caritas Zagrebačke nadbiskupije će pokrenuti inicijativu za pomoć djeci samohranih roditelja (11 sati, Kuća za mlade, Selska cesta 165). 

ZAGREB - Ususret Međunarodnom danu prijevremeno rođene djece bit će otvorena Banka humanog mlijeka, investicija vrijedna više od osam milijuna kuna. U Hrvatskoj se svake godine oko 2000 djece prijevremeno rodi, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Majčino mlijeko važno je za rast i razvoj svakog djeteta, a kada je riječ o toj, najranjivoj djeci, ono je i hrana i lijek koji im doslovce može spasiti život. Kada prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima nije dostupno mlijeko vlastite majke, najbolji je izbor donirano humano mlijeko. Na otvaranju, uz ostale, govoriti će, Milan Kujundžić, ministar zdravstva, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj i Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb (12 sati, Klinika za ženske bolesti i porode, KBC Zagreb, Petrova 13).

ZAGREB - Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) organizira događaj Inspiriraj se! #BudiErasmusPlusGeneracija tijekom kojeg će uspješni korisnici EU programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti svojim iskustvenim pričama upoznati buduće korisnike s mogućnostima koje ti programi nude u području odgoja, obrazovanja, osposobljavanja i mladih. Na događaju će sudjelovati i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Iskusni korisnici svojim će pričama i praktičnim savjetima budućim korisnicima pokazati kako ideju pretvoriti u uspješan projekt, te će im iz prve ruke prikazati svoja iskustva, rezultate i pozitivan utjecaj projekata na pojedince, njihove organizacije i širu društvenu zajednicu (10 sati, Kongresni centar FORUM Zagreb, Radnička cesta 50, Centar Green Gold).

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva financija i partnerskih institucija predstavit će Nacionalnu studiju o stanju u nefinancijskom izvješćivanju. Naime, prema Zakonu o računovodstvu, nefinancijsko izvješćivanje je zakonska obveza za određene poslovne entitete za poslovnu godinu koja počinje 1. siječnja 2017. Dvije godine poslije, u izradi Nacionalne studije okupile su se organizacije iz poslovnog, javnog i civilnog sektora, kako bi determinirale stanje nefinancijskog izvješćivanja u Hrvatskoj u 2017. i 2018. godini i dale moguće preporuke za njegovo poboljšanje. Cilj predstavljanja Nacionalne studije je predstavljanje pojma nefinancijskog izvješćivanja i nefinancijskih informacija, kruga obveznika izrade, zakonskog okvira te naglašavanje prednosti nefinancijskog izvješćivanja, poput identifikacije rizika za okoliš i društvo te privlačenja investitora integriranim izvješćivanjem (10 sati, Ministarstvo financija, Katančićeva 5).

ŠIBENIK - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) na 18. međunarodnoj u konferenciju o poticanju izvoza naglasak će staviti na utjecaj uvođenja eura na izvoz i izvoznike. To je tema i glavnog panela konferencije na kojemu se, uz potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, očekuju i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar i drugi (10 sati, Amadria Park Konvencijski Centar Šibenik).

ZAGREB - "Kako vidimo energetsku tranziciju do 2050. godine" - tema je 28. foruma - Dan energije u Hrvatskoj, kojega organizira Hrvatsko energetsko društvo (9 sati, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17).

ROVINJ - Predstavnici Hrvatske turističke zajednice (HTZ) s direktorom Kristjanom Staničićem na radnom sastanku s direktorima turističkih zajednica i hotelijerima iz Istre razgovarat će o planu rada HTZ-a za 2020., ključnim strateškim projektima, promotivnim aktivnostima te novoj ulozi HTZ-a i promjenama u sustavu turističkih zajednica s obzirom na nove zakone koji na snagu stupaju početkom 2020. godine (12 sati početak; 13,30 sati izjave za medije, Hotel Lone, Ulica Luje Adamovića 31).

ZAGREB - Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) predstavit će program ovogodišnje manifestacije Advent u Zagrebu, koja će se uobičajeno na više gradskih lokacija i ulica s raznim sadržajima održavati od 30. studenoga ove do 7. siječnja iduće godine (12,00 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

24. travanj 2024 20:48