Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta u Litvu, nepravomoćna presuda Sanaderu i Hernadiju...

30. Prosinac 2019.
Piše:
piše Lider/Hina
[email protected]
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak, 30. prosinca:

KNIN - Svečani ispraćaj 2. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti (eFPBG – enhanced Forward Presence Battle Group) u Republiku Litvu (11,20 sati, vojarna “4. gardijske brigade Pauci”, Matijaševa 2; predstavnici medija u vojarnu trebaju doći do 10,30 sati). Ispraćaju će nazočiti potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga  RH general zbora Mirko Šundov. Nakon toga ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov uručit će trojici pripadnika Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske ključeve stanova u višestambenom objektu u Kninu.

ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na brifingu za novinare će predstaviti prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u području obrazovanja i znanosti (10 sati,  Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38). 

ZAGREB - Zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a (14 sati, Središnjica HDZ-a, Trg žrtava fašizma 4).

ZAGREB - Nepravomoćna presuda bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju optuženima za primanje, odnosno davanje mita u aferi Ina-MOL (10 sati, Županijski sud, Trg Nikole Šubića Zrinskog 5). Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018., a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen. Osim za primanje 10 milijuna eura, mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

ZAGREB - Većina ugostitelja spremna je za novu stopu PDV-a od 1. siječnja odnosno već u novogodišnjoj noći te ne očekuju velike zastoje u poslovanju, a krajnje cijene ostaju iste, ističe za Hinu predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak uoči početka primjene stope PDV-a od 13 posto.

ZAGREB - Hrvatska je u 2018. povećala ulov i uzgoj morske ribe i drugih morskih organizama u odnosu na godinu ranije za 3,9 posto, povećan je i broj ribara i plovila, a porasla je i vrijednost ribarstva za 16,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

25. travanj 2024 18:49