Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Konstituiranje 10. saziva Hrvatskog sabora, performans Zelene akcije ispred MZOE...

22. Srpanj 2020.
Hrvatski sabor
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 22. srpnja:

ZAGREB - Uz posebne epidemiološke mjere i bez nazočnosti predsjednika Republike konstituira se novi, 10. saziv Hrvatskog sabora od stjecanja neovisnosti, izborom svog predsjednika - po drugi put to je Gordan Jandroković. Na konstituirajućoj sjednici bit će i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Sabor bi trebao izabrati i svoje potpredsjednike te četiri ključna odbora: za Ustav, za zakonodavstvo, za prostorno uređenje te za izbor i imenovanja. Zbog zaštite od koronavirusa organizirat će se, među ostalim mjerama, poseban raspored sjedenja, a tradicionalnu himnu neće izvoditi zbor, nego će se pustiti sa snimke (10 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Svečano potpisivanje donatorskog ugovora za uređaj za automatiziranu izolaciju nukleinske kiseline novog koronavirusa (Nextractor NX-48S), kojime će se udvostručiti dosadašnji maksimalni kapaciteti testiranja bit će u Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar". Ondje se dnevno radi oko 400 molekularnih testiranja, a novi uređaj će imati mogućnost obraditi 48 uzoraka za 22 minute. Donaciju uređaja Zavodu omogućio je Davor Šuker, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, koji će se obratiti okupljenima, uz ravnatelja Zavoda Zvonimira Šostara i profesora Dragana Primorca (15 sati, NZZJZ "Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16).

ZAGREB - Udruga Zelena akcija će u suradnji s nekoliko ekoloških udruga održati performans ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike, za koje smatraju da od prosinca 2018. propušta priliku da sukladno Direktivi o smanjenju određenih plastičnih proizvoda donese zakonske mjere za smanjenje proizvodnje i potrošnje štetne jednokratne plastike. Udruge će zatražiti da novo zakonodavstvo oko jednokratne plastike bude jedan od prioriteta rada novog ministra (10 sati, Radnička cesta 80).

ZADAR - Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije, organizira koordinacijski sastanak u sklopu kojeg će direktor HTZ-a Kristjan Staničić predstaviti promotivne aktivnosti HTZ-a u 2020. godini. Razgovarat će se i o stanju na tržištima, dosad realiziranom turističkom prometu s osvrtom na očekivanja od turističke sezone te o zajedničkim promotivnim aktivnostima koje će HTZ provoditi u suradnji s turističkim zajednicama s područja Zadarske županije. Izjave za medije predviđene su nakon završetka sastanka, u 12,30 sati (Hotel Kolovare, Ulica Bože Peričića 14).

23. travanj 2024 20:41