Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Ministar Ćorić na konferenciji AI2FUTURE, Međunarodni dan bijelog štapa...

15. Listopad 2020.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 15. listopada:

ZAGREB - Hrvatski sabor sjednicu nastavlja raspravom o Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu u 2019., te HNB-ovoj informaciji o financijskom stanju i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2019. Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u svom Izvješću konstatira da su institucije u prošloj godini iznevjerile djecu kada je u pitanju zaštita od nasilja. Ističe da dramatičan porast nasilja u obitelji, u odnosu na 2018., traži hitne i učinkovitije mjere zaštite djece, upozorava kako su neka djeca izgubila život ili su bila u smrtnoj opasnosti zbog nepažnje roditelja. Hrvatski sabor će raspraviti i Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi mjera monetarne politike u drugom polugodištu prošle godine, koju mu je podnijela Hrvatska narodna banka (HNB), a koja donosi niz pozitivnih pokazatelja. Realni BDP povećao se za 2,7 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, pri čemu je rast gospodarske aktivnosti usporio u odnosu na prvo polugodište 2019.

ZAGREB - Hrvatski savez slijepih će u okviru Međunarodnog dana bijelog štapa održati početnu konferenciju projekta DANOVA: inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji (11 sati, u prostorijama Kazališta Vidra, Draškovićeva ulica 80). DANOVA je projekt transnacionalne suradnje kojeg sufinancira Danube Transnational Programme, poznatiji pod nazivom Interreg te je jedan od financijskih instrumenata teritorijalne suradnje Europske unije. Projektom se želi poboljšati pristupačnost zračnih i pomorskih luka, te željezničkih i autobusnih stanica slijepim i slabovidnim putnicima kroz razvoj niza novih usluga i kompetencija kako bi im se omogućio puni pristup svim informacijama i uslugama prijevoza. U konzorcij od 14 partnera iz 9 različitih zemalja podjednako su uključene prijevozne kompanije, visokoobrazovne i istraživačke institucije, predstavnici lokalnih vlasti te udruge koje zastupaju slijepe i slabovidne osobe, uključujući i Hrvatski savez slijepih.

ZAGREB - U organizaciji Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju - CroAI, održat će se konferencija AI2FUTURE na kojoj će se sudionicima, prema najavama, uvodno obratiti i ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić. Na konferenciji će biti predstavljen i pregled tržišta umjetne inteligencije u Hrvatskoj, nastao na temelju istraživanja CroAI-a i HGK. Svjetski i domaći stručnjaci iz biznisa i akademske zajednice predstavit će aktualne poslovne projekte, nove trendove, alate i robotiku, a bit će riječi i o izradi strategije na razini Europske unije te nacionalnih strategija Izraela, Švedske i Južne Afrike (9 sati, Kraš Auditurium, Ravnice 48).

ZAGREB - "Hrvatski potrošači zaslužuju više domaćih proizvoda na policama trgovina" - tema je konferencije za novinare čelnika Hrvatske poljoprivredne komore u povodu Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. listopada. HPK će zbog, kako kažu, bezobzirnog ponašanja trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, najaviti i akciju odnosno pozvati svoje članove da prate i javljaju toj komori koji trgovački lanci na svoje police stavljaju i koje robe iz uvoza po nižoj cijeni nego što je realno da se one proizvode, najavljuje se u pozivu (13 sati, ispred Ministarstva poljoprivrede, Ulica Grada Vukovara 78. U slučaju kiše i lošeg vremena konferencija će se održati u prostorijama HPK, Ulica Grada Vukovara 78 ).

ZAGREB - Svečano otvaranje 18. međunarodne izložbe inovacija ARCA, na kojoj će se predstaviti oko 200 izlagača s inovacijama iz svih područja ljudskog djelovanja, a među njima i inovacije vezane uz borbu s koronavirusom (11 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske Bratske Zajednice 4).

19. travanj 2024 10:46