Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Odlučivanje o stečajnom postupku Uljanika, Europski dan pravosuđa, konferencija o posvojenju...

25. Listopad 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 25. listopada:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora. Zastupnici će raspravljati o izvješću za 2018. dva saborska odbora - za europske poslove te za predstavke i pritužbe, a uobičajenog glasovanje petkom neće biti. Kako stoji u izvješću, Odbor za predstavke i pritužbe u 2018. je radio na 258 predmeta, pisanih predstavki i pritužbi građana. Broj zaprimljenih predstavki i pritužbi u odnosu na 2017. godinu bio je za 28,5 posto manji, odnosno za 103 predmeta. Najveći broj predmeta bio je iz područja pravosuđa i uprave (121), u kojima su građani izražavali nezadovoljstvo radom pravosudnih tijela, upozoravali na korupciju, zlouporabu položaja i ovlasti, žalili se na kvalitetu rada i učinkovitost Državnog odvjetništva. Odbor za europske poslova se u 2018. počeo okretati pripremama za obveze koje će imati tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici  2020. godine. (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković sudjelovat će na obilježavanju Europskog dana pravosuđa (10 sati, zgrada Trgovačkog suda u Zagrebu, Amruševa ul. 2).

ZAGREB - U sklopu Europskog dana odvjetnika bit će organiziran okrugli stol "Pravo na besplatnu pravnu pomoć u kaznenim predmetima i pristup branitelju osobama lišenim slobode". Na događaju će nazočiti predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, predsjednica Odvjetničke akademije HOK-a Laura Valković, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić i sudac Vrhovnog suda RH Dražen Tripalo (14 sati, Hrvatska odvjetnička komora, Koturaška 53/II).

ZAGREB - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obići Osnovnu školu Pavleka Miškine u pratnji ravnateljice škole Vesne Vrbanović Jančić. Ministrica će u praksi vidjeti kako izgleda korištenje opreme koju je financiralo ministarstvo dodijelivši školama 43 milijuna kuna za opremanje kabineta te za opremanje knjižnica 5,2 milijuna kuna. U sklopu projekta CKR II iz Europskoga socijalnog fonda osigurano je za lektire dodatnih 37,2 milijuna kuna. Izjave za medije su predviđene oko 11,15 sati, nakon završetka sastanka s učiteljima (10,30 sati, OŠ Pavleka Miškine, Ulica Sveti Duh 24, Zagreb).

ZAGREB - Konferencija "b.creative" na kojoj će govoriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko  Horvat.  Kreativni i kulturni poduzetnici iz Hrvatske i Europe usredotočit će se na različite vještine i kompetencije potrebne za ostvarivanje kreativnog poduzetništva u globaliziranom okruženju, a i na potrebe i prepreke s kojima se susreću kulturni i kreativni sektori. Bit će predstavljen i Garancijski program Europskog investicijskog fonda za kreativne sektore, kao i mogućnosti dobivanja sredstava potpore (9 sati, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17).

ZAGREB - Na konferenciji za medije o štrajku u osnovnim i srednjim školama – izvještaj i najava daljnjeg tijeka štrajka, govorit će glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan i predstavnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (11 sati, ispred Muzeja iluzija, Ilica 72).

ZAGREB - Na dvodnevnoj Adoptinoj Konferenciji o posvojenju raspravljat će se o izazovima pri donošenju odluka o lišavanju roditeljske skrbi, toksičnom stresu i njegovom utjecaju na intelektualni i emocionalni razvoj djeteta, utjecaju LifeStoryWork metode na integraciju osobne povijesti djeteta te posvojenju u Hrvatskoj. Na skupu će se govoriti i o osobnim iskustvima sudionika posvojenja. Konferencije o posvojenju mjesto su edukacije i razmjene iskustava stručnjaka, prilika za unaprjeđenje praksa i postupaka u procesima posvojenja, te širenja sustava podrške posvojiteljskoj zajednici (9,30 sati, hotel Panorama, Trg Krešimira Ćosića 9).

ZAGREB - Na konferenciji za medije o aktualnim temama govorit će politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, saborski zastupnici Marko Sladoljev i Slaven Dobrović, te Tomislav Jelić, nekadašnji zastupnik u Gradskoj skupštini Zagreba (10 sati, ured Mosta, Draškovićeva 23). 

PAZIN - Izvještajno ročište na Trgovačkom sudu u Pazinu na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka u Uljaniku d.d. Donošenje odluke o nastavku poslovanja te rok od trideset dana u kojem bi trebao biti izrađen poslovni plan, odnosno utvrđeno ima li osnove za izradu stečajnog plana glavni su prijedlozi koje će nova stečajna upraviteljica Uljanika d.d. Marija Ružić u petak predstaviti vjerovnicima Uljanik grupe. (9,00 sati, u dvorani "Istra" Pučkog otvorenog učilišta, Spomen-dom, Šetalište Pazinske Gimnazije 1))

ZLATAR BISTRICA - Svečanost puštanja u promet novoizgrađene cestovne dionice Zlatar Bistrica – Andraševec, ukupne vrijednosti gotovo 145 milijuna kuna, koja će se održati na nadvožnjaku Zlatar Bistrica, s početkom u 16 sati. Svečanosti će nazočiti predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Realizacijom novoizgrađene dionice Zlatar Bistrica-Andraševec i fazama III i VI, Hrvatske ceste, naručitelj radova, izgradile su 6,4 kilometra ceste u sklopu Projekta izgradnja brze ceste Popovec–Marija Bistrica–Zabok sa spojem na Breznički Hum. Izjave za novinare predviđene su nakon svečanog puštanja u promet. (u 16 sati, Zlatar Bistrica, nadvožnjak)

19. travanj 2024 15:39