Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Otvorenje novog sortirnog centra HP-a, početak radova na Spomeniku domovini, obilježavanje Dana borbe protiv nasilja nad ženama

23. Rujan 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za ponedjeljak, 23. rujna:

ZAGREB - Kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini, na zelenoj površini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, položit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (7,30 sati,Trg Stjepana Radića 4). Na obilježavanju početka radova na izgradnji Spomenika domovini sudjelovat će predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Idejno rješenje za Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, dobilo je prvu nagradu na Natječaju kojeg je raspisao Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata.

ZAGREB - Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obilježit će Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u sjećanje na ubijene žene 1999. godine, kao i na sve žene žrtve nasilja, stručnim skupom  "Nasilje u društvu - izvor stresa i traume i/ili profesionalni izazov za stručnjake" (11 sati, Trg Krešimira Ćosića 9, izjave za medije predviđene su prije početka svečanog obilježavanja u 10,45 sati sati). Nazočnima će se obratiti ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković. Na stručnom skupu, Marina Ajduković govorit će o značaju međuresorne suradnje u zaštiti od nasilja za osnaživanje svih stručnjaka, Sonja Raguž iz Ministarstva unutarnjih poslova govorit će na temu "Međuresorni timovi u kriznim situacijama na razini lokalne zajednice", Herman Vukušić o krizi kao pokretaču individualnog nasilja, te Anita Malenica iz Agencija za elektroničke medije o ulozi medija u prepoznavanju i prevenciji nasilja.

ZAGREB - Glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici Ministarstva pravosuđa, Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Županijskog suda u Zagrebu, Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Udruge hrvatskih sudaca i drugih partnera sudjelovat će na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (14 sati, kazalište "Vidra", Draškovićeva 80). Izjava za medije glavnog ravnatelja policije predviđena je za oko 15,15 sati.

VUKOVAR - Potpisivanje sporazuma o rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji zgrade i sportske dvorane Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru (12 sati, Voćarska ul. 1). Sporazum će potpisati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te župan Vukovarske srijemske županije Božo Galić. Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo je postupak javne nabave za izvođača radova, a izvođač radova na projektu je zajednica ponuditelj Vodotoranj d.o.o. i Euromix d.o.o. iz Vukovara. Prije samog potpisivanja, ministrica će u pratnji suradnika i ravnateljice škole Josipe Kotromanović Sauka obići školu, a nakon potpisivanja sporazuma predviđene su izjave za medije. Izjave će dati ministrica Divjak, gradonačelnik Penava, župan Galić, ravnateljica Kotromanović Sauka te predstavnik tvrtke Vodotoranj Damir Farago.

ZAGREB - Konferencija za novinare Stranke rada i solidarnosti na temu "Zagreb zdravi grad" (12 sati, Praška 2/3). Na konferenciji će govoriti predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić, potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti Ana Stavljenić Rukavina, saborski zastupnik Siniša Varga i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

ZAGREB - Klub gradskih zastupnika SDP-a održat će konferenciju za novinare na temu početka radova na izgradnji Spomenika domovini (11 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, prizemlje, Vjenčana dvorana I).

ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) održava okrugli stol na temu "Plaće u RH - Je li napokon došlo vrijeme za ozbiljan rast?" (12 sati, Ulica Florijana Andrašeca 18a, 1. kat). Uvodničar je potpredsjednik organizacije European Trade Union Comittee for Education (ETUCE) Branimir Štrukelj, a među panelistima su predsjednik Velikog vijeća NSZVO-a Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu te Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta.

ZAGREB - U Zagrebu se okupljaju renomirani stručnjaci iz različitih zemalja, usmjereni na pronalazak rješenja u sferi onkološke skrbi u središnjoj i jugoistočnoj Europi, a tim povodom, s ciljem ukazivanja važnosti oblikovanja kvalitetnih programa prevencije, probira, ali i dostupnosti pravovremene dijagnostike i liječenja s ciljem smanjenja oboljenja i smrtnosti od raka, održat će se i konferencija za novinare (13 sati, biblioteka Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar",
Johna Davidsona Rockfellera 4). Na konferenciji će sudjelovati voditeljica istraživanja o raku pluća u europskim zemljama Mary Bussell iz The Economist Intelligence Unita, predsjednik Radne grupe za onkologiju u Centralnoj Europi (CECOG) Christoph Zielinski, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" Mirjana Kujundžić Tiljak te predstavnik pacijenata koji je izliječio rak.

VELIKA GORICA - Hrvatska pošta otvorit će svoj novi sortirni centar, investiciju vrijednu 345 milijuna kuna. Na svečanom otvorenju sudjelovat će predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar državne imovine Mario Banožić. Novi će sortirni centar, kako se očekuje, omogućiti bolji, brži i kvalitetniji prijenos pošiljaka (16 sati početak svečanosti otvorenja, no zbog protokola se novinari mole da dođu ranije i za njih će pozicije biti osigurane od 15 sati, Poštanska ulica 9 - stari naziv - Vukomerička ulica 15). 

ZAGREB - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) organizira 5G Dan, na kojemu će predstavnicima te agencije, gospodarstva, startup zajednice, dobavljača i proizvođača mrežne opreme te državnih institucija raspravljati o prednostima uvođenja 5G tehnologije kao pete tehnološke generacije, koja donosi niz promjena i primjena za svakodnevni život te poslovanje (9 sati, Hotel Westin, Izidora Kršnjavog 1).

 

19. travanj 2024 03:30