Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Plenković u Čakovcu, nastavak sjednice Hrvatskog sabora, konferencija o strukovnom obrazovanju

04. Ožujak 2020.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatslkoj za srijedu, 4. ožujka:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspraviti Vladin prijedlog da se od 1. travnja povećaju rodiljne i roditeljske potpore za drugih šest mjeseci djetetova života. U prvih šest mjeseci rodiljna je potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka punoj plaći, a u sljedećih šest, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja, ograničena je na 3.991 kunu.  Vlada predlaže da se od 1. travnja taj iznos podigne za 1.663 kune i da iznosi 5.654 kuna, što bi bilo povećanje od 41,6 posto, no za roditelje koji imaju veću plaću od toga to će i dalje značiti smanjenje prihoda u drugih šest mjeseci. Sabor će raspraviti i dva oporbena zakonska prijedloga, a predložili su ih Miro Bulj (Most) i Ivan Pernar (SIP).

ČAKOVEC/VIDOVEC - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)  Andrej Plenković predstavit će u Čakovcu svoj tim "Odvažno za Hrvatsku" na unutarstranačkim izborima (18,30 sati, HDZ Međimurske županije, Ulica Ruđera Boškovića 2). Nakon toga Plenković će se u Vidovcu družiti sa članovima stranke na kavi (20,30 sati, Etno kuća Domitrovec, Glavna 32)

ZAGREB - Konferencija za novinare na temu reforme strukovnog obrazovanja za koju je osigurano više od 1,3 milijardi kuna iz fondova EU-a (10 sati, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Donje Svetice 38). Bit će predstavljena evaluacija dualnog obrazovanja, pregled stanja regionalnih centara kompetentnosti i najavljena nova tri smjera koja idu eksperimentalno od iduće nastavne godine. Na konferenciji će sudjelovati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, njezin donedavni pomoćnik zadužen za strukovno obrazovanje Vlado Prskalo te ravnateljica Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb Darinka Štampar Šmaguc, koja provodi jedan od programa dualnog obrazovanja.

24. travanj 2024 17:45