Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Počinje jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora

18. Rujan 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 18. rujna:

ZAGREB - Predstavnici Udruge Franak na konferenciji za novinare ispred Vrhovnog suda govorit će o presudi toga suda kojim je odbijena revizija banaka odnosno presuđeno da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima. Pravomoćnom presudom u kolektivnom slučaju franak, presuđeno je da je valutna klauzula CHF ugovorena na nepošten način i zbog toga je ništetna, za svih osam tuženih banaka, kao što ne vrijede niti povećanja kamatnih stopa odlukama banaka za Sberbanku, ističu iz Udruge Franak (12 sati, ispred Vrhovnog suda RH, Trg Nikole Zrinskog 3).

ZAGREB - Počinje jesensko zasjedanje Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg svetog marka 6). Nakon dvomjesečne stanke počinje 14. sjednica koja će trajati do kraja listopada. Sjednica Sabora će početi Aktualnim prijepodnevom, a pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima postavit će 38 zastupnika iz oporbenih stranaka i stranaka vladajuće koalicije. Ždrijeb je odlučio da će prvo pitanje postavit SDSS-ov Boris Milošević, a 38. HDZ-ov Ante Babić. Poslijepodne će premijer Plenković izvijestiti Sabor o sastancima Europskoga vijeća, a Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) će izvijestiti Sabor da je ukinulo zastupnički imunitet Lovri Kuščeviću (HDZ), bivšem ministru uprave i sadašnjem zastupniku, i dalo odobrenje Državnom odvjetništvu da protiv njega pokrene kazneni postupak zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Hrvatski sabor će jesensko zasjedanje početi s jednim novim zastupničkim klubom - Klubom Nezavisne liste mladih.

OPATIJA - Početak dvodnevne konferencije "VODKOM2019", na kojoj će biti riječi o trima zakonima koji iz temelja mijenjaju vodno gospodarstvo. Razgovarat će se i o povlačenju novca iz fondova EU i o provedbi projekata koji se financiraju iz tih fondova. U srpnju 2019. stupila su na snagu ta tri nova zakona koji donose niz važnih promjena u sektoru vodnih usluga. Na konferenciji će se razmotriti ključna pitanja tih zakona, kao i integracija javnih isporučitelja i ekonomska regulacija cijena vodnih usluga i naknada. Tijekom proteklih godina bila su velika ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu, a uključenost EU fondova u sektoru vodnih usluga očekuje se do 2023. Izlaganja će održati vodeći hrvatski stručnjaci u vodno-komunalnim temama, a potom će biti rasprave u panelima. Konferenciju je organizirao Inženjerski biro d.d. iz Zagreba. Uvodna izlaganja, najavljeno je, podnijet će generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i  ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, a pozvan je i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić (17,15 sati, Grand Hotel Adriatic, Ulica maršala Tita 200).

ZAGREB - Svečani početak radova na dva projekata u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Sestre milosrdnice, koji će povećati dostupnost i kvalitetu pružanja hitne zdravstvene pomoći uspostavom objedinjenoga Hitnog bolničkog prijama. Projekti su važni za Zagreb i Zagrebačku županiju, ali i cijelu Hrvatsku. Prvi je projekt  rekonstrukcije i dogradnje objedinjenoga Hitnoga bolničkog prijama KBC-a Sestre milosrdnice na lokaciji Vinogradska, vrijedan više od 53 milijuna kuna koji će se realizirati kroz Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava te potporom Vlade RH. Drugi je projekt modernizacija i proširenje znanstveno-istraživačke djelatnosti Kliničkoga zavoda za kemiju pri KBC-u Sestre milosrdnice, vrijedan više od 22 milijuna kuna, a realizirat će se kroz Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava te vlastitim sredstvima KBC-a. Nazočnima će se obratiti ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Mario Zovak, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (11 sati, multimedijska dvorana KBC-a Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29).

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić održat će konferenciju za novinare o temi "Akti gradonačelnika" (11 sati, zgrada Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1, dvorana 272).

18. travanj 2024 21:42