Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Povjerenstvo o postupku u predmetu ministrice Divjak, akcija ‘Istraga, a ne poricanje‘...

22. Svibanj 2020.
Blaženka Divjak
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 22. svibnja:

SVETI ILIJA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će na otvorenju početka radova nove Osnovne škole Vladimir Nazor. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (10 sati, Školska ulica 7).

RIJEKA - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisat će Ugovor o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu odvijanja programa Rijeka - Europska prijestolnica kulture (EPK) 2020 (10 sati, zgrada Exportdrva, Delta). Nakon što je na prošlotjednoj sjednici Vlade usvojen prijedlog Odluke o davanju koncesije, stekli su se uvjeti za potpisivanje Ugovora o koncesiji na korištenje nekadašnjeg skladišta Exportdrva, odnosno cjelokupnog područja koje se proteže na 5.641 m². Koncesija se dodjeljuje Gradu Rijeci na području luke Rijeka i to za potrebe odvijanja programskih aktivnosti projekta Rijeka – EPK 2020, koje obuhvaćaju produkciju i izvedbu kulturnih, umjetničkih i zabavnih programa i događanja, poput izložbi, glazbenih i scenskih nastupa te drugih aktivnosti.

ZAGREB - U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava bit će upriličeno potpisivanje ugovora za dodjelu sredstva za operaciju "MOJA MIROVINA – Unapređenje usluga REGOSA na tržištu rada". Ugovor će potpisati ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, ravnateljica Središnjeg registra osiguranika Iskra Primorac i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, a nakon potpisivanja biti će omogućene izjave potpisnika (12 sati, Ulica grada Vukovara 78). Vrijednost ugovora je veća od 54 milijuna kuna, a sufinancira se sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Središnji registar osiguranika navedenim će projektom povećati učinkovitost i djelotvornost te dodatno ojačati ažurnost i kvalitetnu usluga koje pruža korisnicima u području mirovinskog osiguranja. Projekt uključuje uspostavu Mirovinskih informativnih centara, razvoj portala "Moja mirovina" i mobilne aplikacije "mREGOS", te edukaciju zaposlenika uključenih institucija.

ZAGREB - N 86. sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, među ostalim bit će riječi i o donošenju odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu  Blaženke Divjak, ministrice znanosti i obrazovanja te  Milorada Pupovca, zastupnika u Hrvatskom saboru" (10 sati, Ulica Kneza Mutimira 5). HTV će omogućiti preuzimanje live signala sa sjednica Povjerenstva. Sve medijske kuće zainteresirane za praćenje sjednice mogu se javiti mediadesku HTV-a na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te će im HTV poslati sve tehničke detalje kako pristupiti materijalu. Slijedom navedenoga, mole se tv kuće da ne šalju novinare na sjednicu jer im se zbog ograničenog prostora neće moći osigurati prisutnost na sjednici, a od predstavnika tiskanih medija omogućit će se pristup prema redoslijedu zaprimanja obavijesti o namjeri prisustvovanja na sjednici.

ZAGREB - SDP Zagreb održat će ispred III. gimnazije Zagreb, odnosno Osnovne škole Dragutina Kušlana, konferenciju za medije na temu "Kaos u obrazovnom sustavu prije drugog početka nastave u ponedjeljak s posebnim osvrtom na situaciju u Zagrebu". Na konferenciji će sudjelovati predsjednik GO SDP-a Zagreb Gordan Maras, tajnica GO SDP-a Zagreb Tanja Đaković, predsjednik Mjesne organizacije SDP-a Peščenica Žitnjak Mato Šimić i predstavnica roditelja učenika škole (10,30 sati, Kušlanova 52).

ZAGREB - Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode, na OPG-u Trupeljak predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro i predsjednik Zelene liste Nenad Matić kao koalicijski partner održat će konferenciju za medije i simbolično posaditi dva stabla javora (10 sati, OPG Trupeljak, Novoselečki put 40).

ZAGREB - Ususret e-sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije, župan Stjepan Kožić predstavit će na konferenciji za medije prijedlog rebalansa proračuna.  Dnevni red sjednice predstavit će predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak (11 sati, prostorije Zagrebačke županije, dvorana 19, ulica Grada Vukovara 72/V). Konačna odluka o rebalansu proračuna donijet će se na 19. sjednici Županijske skupštine koja će se održati 28. svibnja.

ZAGREB - Konferencija za medije gradonačelnika Zagreba Milana Bandića povodom početka radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole (OŠ) Dobriše Cesarića. Na konferenciji će sudjelovati i ravnateljica škole Gordana Fileš (13 sati, Ksavera Šandora Đalskog 29 (dvorište škole). Projekt energetske obnove provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

SISAK - Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić održat će ispred Holandske kuće konferenciju za medije na kojoj će biti riječi o pripremama za parlamentarne izbore i aktualnoj političkoj situaciji. Na konferenciji će sudjelovati i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, SDP-ov koordinator za 6. izbornu jedinicu Davorko Vidović te Nikola Domitrović, predsjednik SDP-a Sisačko-moslavačke županije (14,45 sati, Rimska ulica 10).

ZAGREB - Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! ispred zgrade Ministarstva unutarnjih poslova organiziraju akciju "Istraga, a ne poricanje", kojom se želi skrenuti pozornost da je prošlo dva tjedna od objavljivanja fotografija koje pokazuju fizičko označavanje izbjeglica narančastim sprejem preko cijelog tjemena, za koje izbjeglice tvrd da je počinila hrvatska policija prilikom nezakonitog protjerivanja s teritorija RH. Zbog, kako navode, neadekvatne reakcije Ministarstva unutarnjih poslova, organizacije koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava izbjeglica, zatražit će da MUP preuzme odgovornost i krene provoditi učinkovite i kvalitetne unutarnje istrage te ne sputavaju nezavisne istrage. Za izjave za medije biti će dostupna Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije (10 sati, ulica Grada Vukovara 33).

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović dat će izjavu za medije u povodu dvije važne EU strategije - za "Bioraznolikost" te "Od polja do stola". Zabrinuti zbog prijedloga te dvije strategije, koje bi se trebale provoditi uz manji proračun za poljoprivredu, u HPK smatraju da je potrebno provesti široku javnu raspravu njihova utjecaja na poljoprivredu u Hrvatskoj (10,30 sati, prostorije HPK, Ulica grada Vukovara 78).

20. travanj 2024 00:28