Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Povjerenstvo odlučuje o postupcima protiv Brkića, Dalić i Bandića, Dan policije...

27. Rujan 2019.
Nataša Novakovićfoto Dražen Lapić
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 27. rujna:

ZAGREB - Nastavak 14. sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o prijedlogu Strategije upravljanja državnom imovinom za razdoblje od 2019. do 2025. Cilj za idućih sedam godina je održivo, ekonomično i transparentno upravljanje i raspolaganje državnom imovinom. Strategijom se određuju dugoročni ciljevi i smjernice upravljanja državnom imovinom uvažavajući gospodarske i razvojne prioritete Republike Hrvatske.

ZAGREB - Ministar zdravstva Milan Kujundžić ispred Vlade te Brankica Grgurić ispred Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara i Stjepan Topolnjak ispred Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske potpisat će Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja (9,30 sati, Ministarstvo zdravstva, Ksaver 200a).  

ZAGREB - Svečano obilježavanje Dana policije te blagdana svetog Mihovila započinje u 8,30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Mirogoj. Sveta misa za poginule redarstvenike služit će se u 10 sati u Kapelici svetog Mihovila na Policijskoj akademiji (Avenija Gojka Šuška 1). Svečana akademija održat će se u 12 sati u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog (Trg Stjepana Radića 4). 

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučivat će na sjednici hoće li pokrenuti postupke protiv dužnosnika Milijana Brkića, Martine Dalić i Milana Bandića. Protiv potpredsjednika Sabora Brkića postupak je otvoren nakon što su mediji objavili da je u javnosti viđen sa skupocjenim satovima koje nije prijavio u imovinskoj kartici. U predmetu bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Dalić odlučivat će se hoće li biti pokrenut postupak slijedom prijave po kojoj joj je Hanza medija pokrila troškove izdavanja i promocije knjige što bi bio nedopušteni dar. U predmetu zagrebačkog gradonačelnika Bandića Povjerenstvo će razmotriti navodni mogući utjecaj na objave u Večernjem listu. Taj medij objavio je nagradu igru u kojoj je dodjeljivao stan Zagrebačke stanogradnje koja je navodno povezana sa Zagrebačkim holdingom koji je u vlasništvu grada (10 sati, Ulica kneza Mutimira 5/I). 

ZAGREB - UNICEF-ova konferencija o utjecaju poslovnog sektora na dječja prava u Hrvatskoj pod nazivom "Djeca su naš najvažniji posao". Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati prvog nacionalnog istraživanja o utjecaju poslovnog sektora na dječja prava u Hrvatskoj te Savjetodavno tijelo za društveno odgovorno poslovanje i dječja prava, koje će pod vodstvom UNICEF-a raditi na ostvarivanju dječjih prava u poslovnoj zajednici. Poseban gost konferencije je UNICEF-ov ambasador dobre volje Ishmael Beah (9,30 sati, Kongresni centar Forum, Radnička cesta 50). 

MAKARSKA - 25. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (SŠNIDOR) održava se od 27. do 29. rujna. Prije svečanog otvorenja, ispred sportske dvorane Gradskog centra u 14,45 godina, postrojavaju se sudionici koji će se natjecati u 10 sportskih disciplina. U 15 sati započinje svečano otvaranje, uz pozdravnu riječ, minutu šutnje u znak sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje te blagoslov natjecatelja. 

ZAGREB - Na konferenciji za medije u organizaciji Zaklade "Hrvatska kuća srca" i Grada Zagreba bit će predstavljeni najnoviji epidemiološki podaci vezani za kardiovaskularne bolesti te aktivnosti i projekti Zaklade. Među aktivnostima je i obilježavanje Svjetskog dana srca, 29. rujna na Trgu bana Jelačića od 9 do 13 sati. Na konferenciji će govoriti ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, voditeljica Odsjeka za kardiovaskularne bolesti HZJZ-a Verica Kralj, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca akademik Davor Miličić i drugi stručnjaci (11 sati, Ilica 5/II, prolaz Oktogon). 

VUKOVAR - Savjet za branitelje gradonačelnika Vukovara održat će konferenciju za novinare na temu rada pravosudnih i policijskih tijela, s osvrtom na sudsku presudu umirovljenom policajcu Saši Sabadošu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda od kojih je posljedično umro hrvatski branitelj Darko Pajčić te Igoru Gilji i Marijanu Živkoviću za skidanje i uništavanje dvojezičnih ploča u Vukovaru. (11 sati, gradska vijećnica Grada Vukovara). 

VUKOVAR - Sastanak na temu moguće suradnje u pripremi i provedbi projekata u okviru nacionalnih i EU natječaja usmjerenih na djelovanje nacionalnih manjina. Sastanku će nazočiti predstavnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj odnosno u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao i u Republici Srbiji, kako bi se dogovorili za sudjelovanje u zajedničkim projektima (10 sati, Mala županijska vijećnica, Županijska 9).

ZAGREB - Konferencija za novinare predstavnika Instituta Ruđer Bošković (IRB) i projektnog tima na kojoj će biti svečano predstavljeni rezultati prestižnog projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) 'Biološke membrane na djelu: Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta'. (10 sati, u dvorani III. krila Instituta Ruđer Bošković, Bijenička 54).

ZAGREB - Institut za turizam će obilježiti 60 godina rada stručnim skupom "Kontrasti hrvatskog turizma", s naglaskom na polarizaciju i nejednakost turističkog razvoja između jadranske i kontinentalne Hrvatske. (10,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1)

VELIKA LUDINA - Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, u pratnji Uprave Plinacra, obići će gradilište prve kompresorske stanice na hrvatskom plinskom transportnom sustavu (KS1) u Velikoj Ludini. Izgradnja KS1 započela je u kolovozu prošle godine, radovi su u poodmakloj fazi i puštanje objekta u probni rad predviđen je listopadu, a u redoviti rad od početka iduće godine. Projekt je vrijedan 209,5 milijuna kuna i, među ostalim, omogućit će uspostavu stalnog dvosmjernog kapaciteta i na interkonekciji s Mađarskom, čime će biti omogućena otprema plina s LNG terminala prema Mađarskoj i trećim zemljama. Po završetku obilaska predviđena je izjava za medije ministra Ćorića. (11,00 sati, Kompresorska stanica Velika Ludina)

24. travanj 2024 13:04