Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Predsjednica u Vukovaru, zasjedanje Sabora HBK

16. Listopad 2019.

ZAGREB - Sjednica Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Predsjednik Vlade Andrej Plenković podnijet će Saboru godišnje izvješće o radu Vlade, a nakon toga je na dnevnom redu oporbeni prijedlog o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. To je treće godišnje izvješće koje premijer Plenković podnosi Hrvatskom saboru. Saborskim Poslovnikom premijer je obvezan jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru usmeno predstaviti Vladino izvješće. Prema Poslovniku, premijer može govoriti do sat vremena, replike nisu dopuštene, a o izvješću raspravljaju samo predstavnici klubova, njih 14, ne i zastupnici pojedinačno. Predstavnici klubova mogu govoriti do 20 minuta, a nakon izlaganja klubova premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje. Zastupnici će najvjerojatnije poslijepodne raspravljati i o zahtjevu oporbe za opozivom ministra Kujundžića, što je inicirao u srpnju Most, uz potpise 32 oporbena zastupnika.

VUKOVAR / BOROVO NASELJE - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović položit će u 9,30 sati vijenac na grob general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, a u 11 sati bit će na svetoj misi zadušnici za general-bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu, koja će biti služena u Crkvi Gospe Fatimske u Borovu Naselju (Lička ulica 23 A). Nakon mise, predsjednica Grabar-Kitarović će se hodajući uputiti prema spomen-bisti generala bojnika Blage Zadre na Trpinjskoj cesti, gdje će u 12 sati uslijediti prigodni kulturno-umjetnički program. Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

ZAGREB - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja održat će konferenciju za novinare ispred Banskih dvora na temu   "Štrajk u osnovnim i srednjim školama - izvještaj i najava županija u kojima će se iduće štrajkati". Na konferenciji će govoriti Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (9,20 sati, ispred zgrade Vlade, Trg sv. Marka 2).

VUKOVAR - Potpredsjednik Vlade RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovat će na svečanosti „In memoriam na 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“. Svečanost počinje Memorijalnom atletskom utrkom “Hvala vam za moj korak slobodni” koja u 17 sati starta s mjesta pogibije Blage Zadre. Na cilju kod Spomen križa na ušću Vuke u Dunav trkače će dočekati ministar Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular te im podijeliti zastavice Republike Hrvatske, kao simbol slobodne i samostalne Hrvatske. U 18 sati u multipleksu Cinestar Vukovar (J. J. Strossmayera 16) održat će se svečani program „Smije li ratnik plakati“. Nakon toga kod Spomen obilježja za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu u obrani Vukovara, ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda, bit će zapaljene „Svijeće zahvale za naš korak slobodni“ uz molitvu za vječni spomen.

ZAGREB - U povodu 100. obljetnice Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se svečana akademija u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" (12 sati, Trg Stjepana Radića 4). Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je danas središnja hrvatska visokoobrazovna instituciju koja okuplja najveći dio znanstvenog i istraživačkog potencijala u području građevinarstva. O značaju stotinu godina sustavnog obrazovanja u tom važnom segmentu društva govoriti će dekan tog fakulteta Stjepan Lakušić. Na svečanosti će govoriti izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.  

ZAGREB - Redovito, plenarno 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije (HBK) pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, održat će se od 16. do 18. listopada u sjedištu HBK. Zasjedanje će početi u 10 sati, a početak će biti otvoren za medije (Ksaverska cesta 12a). U četvrtak, 17. listopada, članovi HBK sudjelovati će na euharistijskom slavlju koje će u zagrebačkoj Katedrali u 18 sati na početku svoje misije u Hrvatskoj predvoditi apostolski nuncij nadbiskup Giorgio Lingua.

ZAGREB - "Prednosti i nedostatci jedinstvenog tržišta EU" tema je ovogodišnje konferencija za proizvođače i trgovce "MAGROS 2019.", koju organiziraju časopis Suvremena trgovina i Hrvatska gospodarske komore. Uz ostalo će se raspravljati o novim trendovima u maloprodaji na području Europske unije, potrebi jedinstvenih odnosa na zajedničkom tržištu, kao i provođenju Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi u Hrvatskoj (10 sati, Dvorana Auditorium tvrtke Kraš, Ravnice 48).

16. travanj 2024 12:06