Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sabor o GMO-u, Divjak o pomoćnicima u nastavi, sindikati o Inicijativi 67 je previše...

20. Rujan 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 20. rujna:

VINKOVCI - Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočit će predstavljanju izvedenih radova na izgradnji zaobilaznice grada Vinkovaca (18.30 sati, Rotor Mirkovci, krak Mirkovci-Cerić), a potom će prisustvovati otvorenju 54. Vinkovačkih jeseni (20.05 sati).

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora rad će u petak nastaviti raspravom o prijedlogu zakona o genetski modificiranim organizmima kojim će se razraditi primjena i uporaba GMO-a te, te odgovornost za štetu nastalu nedopuštenom uporabom. S obzirom na utjecaj GMO-a i veliku primjenu u raznim djelatnostima, od znanosti i medicine do farmacije i prehrambene industrije predloženim zakonom razradit će se postupanja povezana s primjenom i uporabom GMO-a (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). 

ZAGREB - Na inicijativu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak održat će se sastanak na temu osiguravanja pomoćnika u nastavi, na kojemu sudjeluju osnivači škola, odnosno gradovi i županije, te udruge uključene u taj proces (13 sati, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Borongajska cesta 83F). Mediji mogu snimiti prvih 15 minuta predavanja ministrice Blaženke Divjak, a izjave za medije predviđene su nakon sastanka (oko 15 sati).

ZAGREB - Sindikalne središnjice Matica hrvatskih sindikata (MHS), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), organiziraju konferenciju za novinare o namjeri Vlade da u potpunosti prihvati izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju sadržane u referendumskom pitanju "Inicijative 67 je previše". O temi će govoriti predsjednici sindikalnih središnjica Vilim Ribić (MHS) i Krešimir Sever (NHS) te izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike SSSH Ana Milićević Pezelj (12 sati, Ulica Florijana Andrašeca 18a, 1. kat).

ZAGREB -  Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" održat će konferenciju za medije uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Govorit će članice Predsjedništva Zajednice žena HDZ-a predvođene predsjednicom Nadom Murganić (11 sati, Središnjica HDZ-a, Trg žrtava fašizma 4).

DUBROVNIK - U dubrovačkoj luci Gruž održat će se svečanost u povodu obilježavanja 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice (HRM) i doček 2. hrvatskog kontingenta iz NATO-ove operacije potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju. Svečanosti će nazočiti potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov. U sklopu svečanosti održat će se i dodjela beretki novim pripadnicima satnije Mornaričko-desantnog pješaštva  (10,30 sati, luka Gruž. Novinari trebaju doći na službeni prolaz u luku Gruž "Autobusni kolodvor“ do 10 sati).

ZAGREB - Predsjednički kandidat Zoran Milanović obići će 10. Sajamsku izložbu Krapinsko-zagorske županije "100 posto zagorsko“ koja se održava u Zagrebu (14,15 sati, Trg bana Josipa Jelačića).

ZAGREB - Predstavljanje programa obilježavanja Svjetskog tjedna sigurnosti pacijenata. Program će na konferenciji za novinare predstaviti ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti grada Zagreba Marinko Artuković, dopredsjednik Instituta za palijativnu medicinu Ino Husejdinović, rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtić, klinička psihologica Latinka Basara i predstavnik obitelji pacijenata Marija Turkulin. Na predstavljanju će sudjelovati i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (11 sati, zgrada Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1, dvorana 272).

PLITVICE - Na Plitvicama počinje dvodnevni stručni skup predstavnika zaštićenih područja u Hrvatskoj o aktivnom upravljanju o staništima i vrstama u Republici Hrvatskoj. Predavači su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, PMF-a, nacionalnih parkova Plitvička jezera, Mljeta i Krke, parkova prirode Medvednica, Vransko jezero i Lonjsko polje, Rezervata Lokrum, udruga Natura Histrica i Biom (11 sati kamp "Korana“).

ZAGREB - Inicijativa mladih "Fridays For Future Croatia" pridružuje se Globalnom prosvjedu za klimu, koji je dio globalnog štrajka i tjedna akcija u više od 100 zemalja. U Hrvatskoj će se prosvjedi održati još u Osijeku, Rijeci i Splitu. Cilj je podići svijest ljudi o problemu globalne klimatske krize te pozvati Vladu RH da počne djelovati na zakonskoj razini (18 sati, Europski trg). Predstavnici inicijative bit će dostupni za izjave od 17,45 do 18,10 sati.

ZAGREB - "Dva desetljeća s eurom - portugalska perspektiva" - tema je izlaganja koje će guverner portugalske središnje banke Carlos Da Silve Costa održati u Hrvatskoj narodnoj banci. Uvodni govor održat će guverner HNB-a Boris Vujčić (11 sati, HNB, Trg hrvatskih velikana 3).

16. travanj 2024 00:21