Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sabor o poreznom zakonu, 29. godišnjica pogibije pilota i padobranaca HRZ-a...

02. Prosinac 2020.
foto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 2. prosinca:

ZAGREB - Saborski zastupnici će u nastavku 4. sjednice Hrvatskog sabora raspravljati o paketu poreznih zakona iz 5. kruga porezne reforme, među kojima su i izmjene zakona o financiranju lokalnih jedinica, kojima se povećava njihov udio u raspodjeli poreza na dohodak, dok Fond za izravnanje na sebe preuzima država. Na dnevnom redu su i izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti  (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Informativni dan Europskog istraživačkog vijeća (ERC) održat će se u virtualnom izdanju u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za mobilnost i programe EU-a te ERC-a. Hrvatski znanstvenici i istraživači upoznat će se s mogućnostima koje im nudi Europsko istraživačko vijeće - najuspješnija agencija za potporu vrhunskim istraživanjima u svijetu, čiji je budžet u sedmogodišnjem razdoblju (2014.-2020.) iznosio 13,1 milijardu eura. Uz ostale, govoriti će Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja koji će otvoriti ERC-ov Info dan, Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković i Nenad Pavin sa Sveučilišta u Zagrebu. Kako funkcionira ERC sudionicima Info dana objasnit će akademkinja Milena Žic Fuchs, članica Znanstvenog vijeća, vrhovnog tijela ERC-a (10 sati).

OTOK - Obilježavanje 29. obljetnice pogibije hrvatskih pilota i padobranaca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i branitelja Otoka. Na obilježavanju će kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovati ministar obrane Mario Banožić. Program će početi u 10,30 sati svetom misom zadušnicom, nakon čega će u 11 sati na Trgu Kralja Tomislava biti položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomen obilježju. Predviđena su prigodna obraćanja ministra Banožića, zamjenika zapovjednika HRZ-a brigadira Marinka Galovića, vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića i gradonačelnika Otoka Josipa Šarića.

ČAKOVEC - Čelnici Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Hrvatske - Mladen Bušić, predsjednik Udruge i ravnatelj KB "Sveti Duh" i Dražen Jurković, direktor Udruge, obići će četiri bolnice na sjeveru Hrvatske: Opće bolnice Bjelovar, OB Koprivnica, Županijske bolnice Čakovec i OB Varaždin. Zbog situacije uzrokovane pandemijom Covida -19, koja je najviše pogodila sjever Hrvatske, predstavnici UPUZ-a razgovarat će s ravnateljima tih bolnica o situaciji na terenu. Na konferenciji za medije ispred ŽB Čakovec medijima će se, uz Bušića i Jurkovića, obratiti i ravnatelj ŽB Čakovec Tomislav Novinščak, ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić i ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić (13,15 sati, ŽB Čakovec, I. G. Kovačića 1e).

ZAGREB - Konferencija za novinare predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanje Šprem, predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimira Mihalineca i glavne tajnice SHU-a Ane Tuškan. Govorit će o tri teme: "Godina dana od najvećeg štrajka - je li došlo do pozitivnih pomaka u sustavu obrazovanja?"; "Problematika rada u uvjetima COVID-19", te "Problematika (ne)ovisnog sudstva po pitanju tužbi 6%" (11 sati, Matica hrvatskih sindikata, Florijana Andrašeca 18A).

ZAGREB - Aktivisti Greenpeacea simbolično će predati Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja peticiju za zabranu plastičnih vrećica koju je potpisalo 65.000 ljudi. Aktivisti će pred zgradu Ministarstva donijeti dvometarske rekvizite; prekriženu plastičnu vrećicu, te broj 65.000 koji simbolizira broj potpisnika peticije. Na uručenje peticije pozvan je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Greenpeace peticijom želi potaknuti Vladu RH da zabrani lagane plastične vrećice i ukazati na štetnost onečišćenja jednokratnom plastikom. Predstavnici kampanje obratit će se medijima u 10 sati (ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Radnička cesta 80).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizator je konferencije "Graditeljstvo nakon potresa". Sudionici će se moći informirati o pogledu struke na obnovu, a predstavnici realnog sektora (Tehnika, Monel, Samoborka…) govorit će o izazovima s kojima se susreću - imaju li dovoljno materijala, koliko tehničko projektiranje utječe na cijenu, koliko vlasnički odnosi u stambenim zgradama mogu biti problem prilikom obnove i sl. Konferencija je putem interneta i počinje u 11 sati, a u 10,40 sati su najavljene izjave koje će dati ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, v.d. ravnatelja Fonda za obnovu Damir Vanđelić, dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić i potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj (HGK, Rooseveltov trg 2).

25. travanj 2024 15:25