Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Saborska rasprava o ovršnom zakonu, presuda Kalmeti

19. Rujan 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak 19. rujna:

ZAGREB - Nastavak 14. sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Na dnevnom redu je rasprava o prijedlogu ovršnog zakona kojim se želi uravnotežiti postojeći sustav ovrhe, uz uvažavanje potrebe da se postupak provodi brzo i ekonomično. Njime se također štiti dostojanstvo ovršenika pri čemu se uvodi pravilo da se ovršenik ne može deložirati iz nekretnine u kojoj živi u zimskom razdoblju. Zakonom se ovršni postupak vraća pod isključivi nadzor suda, odnosno sudska nadležnost postaje pravilo.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (9,30 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu je prijedlog odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje brodogradilištu 3. Maj kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka za praćenje dovršetka broda Nov. 733. Vlada će razmotriti i prijedlog odluke o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta osiguranja postupka dokapitalizacije zrakoplovnoj tvrtki Croatia Airlines te prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću slijedom prijedloga 32 saborska zastupnika.

RIJEKA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetit će Rijeku gdje će sudjelovati na svečanosti obilježavanja početka radova na izgradnji Nove bolnice na Sušaku (13 sati Tome Strižića 3). Također će se suresti s predstavnicima brodogradilišta 3. Maj, a potom i s predstavnicima radnika brodogradilišta (14,15 sati, Pulska bb) nakon čega su predviđee izjave za medije. Premijer će se sastatiti i s predstavnicima Sveučilišta u Rijeci (13,45 sati, Kongresni centar Akvarij, Radmile Matejčić 5). Posjet Rijeci premijer će završiti sastankom s nadbiskupom Riječke nadbiskupije Ivanom Devčićem (16,30 sati, u Riječkoj nadbiskupiji, Ivana Pavla II. 1). Uz premijera će biti ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić te ministar turizma Gari Cappelli.

ZAGREB - Obilježavanju Europskoga tjedna mobilnosti pridružit će se "Hodanjem na sjednicu Vlade RH" ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i njegove kolegice i kolege ministri - Vesna Bedeković, Josip Aladrović, Mario Banožić, Darko Horvat, Ivan Malenica i Predrag Štromar te državni tajnik Kristian Turkalj. Ministar Ćorić će iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike krenuti u 8 sati, a putom će mu se pridružiti ministri i državni tajnik. Izjave za medije predviđene su u 9 sati, kod sata na Trgu bana Jelačića. Slogan Europskog tjedna mobilnosti, od 16. do 22. rujna, koji potiče hodanje, biciklizam i korištenje javnog prijevoza, je "Krećite se s nama".

ZAGREB - Sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Za dnevni red 27. sjednice predložene su 34 točke, među kojima je i prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o osnivanju još dva gradska ureda - Gradskog ureda za zastupanje, i razdvajanju Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove na dva ureda, čime će Zagreb imati ukupno 27 gradskih ureda. Klub zastupnika lijevog bloka za dnevni red predlaže zaključak o osudi neprimjerenog ponašanja gradonačelnika Bandića, te inicijativu za donošenje nove Odluke o odvodnji otpadnih voda, a Klub gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez predlaže zaključak o participaciji učenika u povećanim troškovima obrazovanja. Skupštinski Odbor za javna priznanja predlaže zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost (9 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I., dvorana "A").

ZAGREB - Izjavu medijima dat će predsjednik zagrebačkog Gradskoga odbora SDP-a Gordan Maras ispred Gradske vijećnice (8,45 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5).

ZAGREB - Nakon dvije godine suđenja bit će objavljena nepravomoćna presuda bivšem HDZ-ovu ministru i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti i njegovim suradnicima optuženima za korupciju. Presudu će objaviti sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Gordana Mihela Grahovac. Uskok u optužnici, potvrđenoj 2016. tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svog Ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Osim toga optužen je i da je narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske" oštetio Ministarstvo kojem je bio na čelu, za 600.000 kuna (13 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

16. travanj 2024 12:47