Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Sjednice Vlade i Sabora, Milanovićev predizborni skup, konferencija ‘Slažu li se prosvjetari s ponudom Vlade?‘...

05. Prosinac 2019.
Zoran Milanović
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 5. prosinca:

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (16 sati, Trg sv. Marka 2). Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog uredbe o izmjenama i dopuni Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama te Prijedlog zaključka o prihvaćanju Sporazuma o dodatku na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju. Među točkama o kojima će Vlada raspravljati je i Nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te Nacrt prijedloga zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku.

ZAGREB - Hrvatski sabor nastavit će sjednicu raspravom o ukupno sedam zakona, među kojima su i izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske koje predlaže Klub zastupnika SDP-a (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Tim izmjenama, koje Vlada ne prihvaća, SDP predlaže uvođenje višestranačkih izborna tijela za sigurnije i bolje provođenje izbora, kao i obvezu potpisivanja birača prilikom preuzimanja glasačkog listića kako bi se dodatno spriječile manipulacije. Vlada je odbijajući prijedlog SDP-a u obrazloženju navela da vodi računa o stabilnosti izbornog prava i demokratskog okružja izbornih procesa te da stoga drži da je neprihvatljivo mijenjati izborno zakonodavstvo uoči održavanja izbora. Sabor će raspraviti i konačan tekst izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama kojima se regulira postupanja u slučajevima težeg stradavanja ili pogibije vojnih osoba u obavljanju službe. Izmjenama se također predlaže omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge. Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin. Na dnevnom redu u četvrtak su i dva konačna zakonska prijedloga iz područja zaštite okoliša, konačni prijedlog zakona o Obalnoj straži, kao i dva prijedloga o prestanku važenja EU uredbi.

ZAGREB - Klub zastupnika SDP-a, Klub zastupnika HSS-a i Demokrata, Klub zastupnika GLAS-a, Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a i Klub zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike održat će zajedničku konferenciju za medije na temu "Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske" (11 sati, dvorana Ivana Kukuljevića Hrvatskoga sabora, Trg sv. Marka 6). Na konferenciji će govoriti predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza, predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, predsjednik Glavnog odbora SNAGA-e Goran Aleksić i član Središnjeg odbora HSU-a Tomislav Žagar.

MLINI - Konferencija za novinare Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod na temu "Slažu li se prosvjetari s ponudom Vlade?" (Rezultati izjašnjavanja među zaposlenicima osnovnih i srednjih škola)" (10,30 sati, Hotel Sheraton, šetalište Dr. F. Tuđmana 17). Na konferenciji će govoriti predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, voditelj Područnog ureda u Splitu Sebastijan Troskot i međužupanijski povjerenik južne Hrvatske Antun Vidak.

ZAGREB - Klub gradskih zastupnika HDZ-a održat će konferenciju za medije na temu 29. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba (9,30 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Vjenčana dvorana).

SPLIT - U sklopu dvodnevnog obilježavanja "Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe" u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održat će se svečana akademija (19,30 sati, hotel Le Méridien Lav, Grljevačka 2a, Podstrana). Akademiji će nazočiti ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

ZAGREB - Predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza (GLAS-a) i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU-a) Anka Mrak-Taritaš, gradska zastupnica Sonja Koenig i gradski zastupnik Stanko Kordić održat će konferenciju na temu imovinsko-pravnih odnosa u Gradu Zagrebu (10,30 sati, Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Vjenčana dvorana).

ZAGREB - Konferencija za novinare udruga Zelena akcija, Pravo na grad i Siget oko Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) (11 sati, ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba, Ćirilometodska ulica 5). Na konferenciji će govoriti Iva Marčetić (Pravo na grad), Gordana Pasanec (udruga građana Siget), Bernard Ivčić (Zelena akcija).

OPATIJA - Otvorenje XXXII. redovnog savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu u suradnji s Vijećem Europe pod nazivom "Jačanje učinkovitosti kaznenog postupka primjenom standarda Europskog suda za ljudska prava" (14 sati, hotel Kvarner, Ul. Pava Tomašića 2). Na otvaranju savjetovanja koje se održava do 7. prosinca govorit će predsjednica Udruženja Zlata Đurđević, predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslav Šeparović te državni tajnik Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske Juro Martinović.

ZAGREB - Konferencija za novinare na kojoj će o svojoj smjeni govoriti govoriti docent Boro Nogalo kojega je Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak smijenilo s dužnosti ravnatelja, a kao razlog su naveli proceduralne nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u zadnjih sedam godina (11 sati, Dječja bolnica Srebrnjak, Plavi salon, Srebrnjak 100).

SISAK - Sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića. Početak sjednice otvoren je za medije (10 sati, Biskupijski ordinarijatu, Veliki Kaptol).

KOPRIVNICA - Predizborni skup predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića (18 sati, Dom mladih, Hrvatske državnosti 10).

ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijelit će odluke o financiranju u okviru poziva "Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT – faza II)“. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelit će 168 odluka ukupne vrijednosti dodijeljene potpore 54 milijuna kuna (14,00 sati, Ministarstvo gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78).

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu otvaraju se Sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije "Croagro" te sajmovi hrane i zdravog življenja "K(r)onoplja organica", "APItera" i "mystic" (12,00 sati, Kongresni centar ZV-a, Avenija Dubrovnik 15).

24. travanj 2024 22:37