Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Vlada o petom krugu porezne reforme, Sabor o rebalansu proračuna...

05. Studeni 2020.
foto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 5. studenog:

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (8 sati, NSK, Hrvatske bratske zajednice 4). Vlada će sa sjednice Hrvatskome saboru uputiti prijedloge zakonskih izmjena kojima definira peti krug porezne reforme, kojima uz ostalo predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna. Pred Vladom će se, naime, naći prijedlozi izmjenama i dopuna zakona o porezu na dohodak te o porezu na dobit, kao i o izmjenama Zakona o PDV-u, kojima bi se ukinulo oslobođenja od plaćanja PDV-a za uvoz pošiljaka male vrijednosti (do 22 eura odnosno 1.125 kuna) iz trećih zemalja. Vlada će raspravljati i o prijedlogu izmjena zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a na dnevnom su redu i prijedlozi zakona o sustavu osiguranja depozita i o prisilnoj likvidaciji kreditnih institucija, koja se nastavlja usklađivanje hrvatskog sa zakonodavstvom EU-a. Saboru će Vlada uputiti i očitovanje na interpelaciju o svome radu u svezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene. Interpelaciju je uputio saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta koji, zbog sumnji u nezakonitosti, traži od Vlade da Saboru dostavi sve ugovore i odluke vezane uz vjetropark Krš-Pađene, kao i sve odluke Ministarstava energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezane uz taj projekt te odluke nadzornog odbora HBOR-a i HROTE-a.  Ministri će na sjednici dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus.

ZAGREB -  U nastavku 4. sjednice Hrvatski sabor će raspravljati o rebalansu Državnog proračuna kojim se planira prihode proračuna u iznosu od 131,1 milijardu kuna, što je povećanje za 9,2 milijarde kuna, dok se rashodi proračuna povećavaju za 8,6 milijardi kuna, na ukupno 155,9 milijardi kuna. Tako će ukupni manjak proračuna ove godine iznositi 24,8 milijardi kuna ili 6,7 posto BDP-a. No, kada se tomu dodaju i izvanproračunski korisnici i lokalna država, manjak opće konsolidirane države po ESA 2010 metodologiji ove će godine iznositi 29,5 milijardi kuna ili osam posto BDP-a  (10 sati, Trg sv. Marka 6). 

ZAGREB - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovat će na obilježavanju 30. godišnjice ustrojavanja 1. gardijske brigade "Tigrovi“, a predviđeno je i njegovo prigodno obraćanje (10 sati, Vojarna 21. gardijske brigade Tigrovi - Croatia“, Sarajevska cesta 7).

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovat će na obilježavanju 30. godišnjice ustrojavanja 1. gardijske brigade  "Tigrovi“ koje će se održati kod spomenika poginulim pripadnicima te brigade, koje je i on bio pripadnik (10 sati, Vojarna 21. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“, Sarajevska cesta 7).

ZAGREB -  Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara” obilježit će jedan od najznačajnijih romskih nacionalnih praznika - Svjetski dan romskog jezika. Ovogodišnji program počinje u Zagrebu, a nastavlja se s nekoliko događanja do 7. studenog u Osječko-baranjskoj županiji (10 sati, Pavla Hatza 23/5).

ZAGREB - Odbor za zdravstvo i Odbor za socijalnu skrb Gradske skupštine Grada Zagreba održat će zajedničku sjednicu na temu "Stanje u domovima za starije na području Grada Zagreba u vezi s bolesti COVID-19, te problemi s zbrinjavanjem zaraženih korisnika" (14 sati, Stara gradska vijećnica, dvorana B, Ulica svetih Ćirila i Metoda 5/I).

PAZIN - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković zajedno će s direktorom društva BINA-Istra d. d. Dariom Silićem, koje gradi i upravlja Istarskim ipsilonom, otvoriti poddionicu Pazin-Cerovlje dugu 12 kilometara. Izjave za medije predviđene su nakon radnog obilaska izgrađene dionice. (u 15,00 sati, Čvor Ivoli Istarskog ipsilona, izlaz br. 4, Pazin istok)

BRUXELLES - Europska komisija objavit će jesenske ekonomske prognoze (11,00 sati).

12. travanj 2024 14:23