Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Vlada o sufinanciranju najamnina stradalima u potresu...

14. Svibanj 2020.
Zagreb, obnova nakon potresafoto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za četvrtak, 14. svibnja:

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (12 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatske bratske zajednice 4). Na dnevnom redu Vlade bit će i Prijedlog odluke o sufinanciranju dijela najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Prijedlog zaključka u vezi s realizacijom III. faze projekta razvoja Kliničkog bolničkog centra Zagreb i provedbom sanacije oštećenja zgrada u sklopu te ustanove nastalih u potresu.

ZAGREB - Nastavljena će biti 16. sjednica Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Sabor rad nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o Hrvatskom registru brodova, radi usklađenja s Pomorskim zakonikom koji uređuje poslove utvrđivanja sposobnosti za plovidbu i statutarne certifikacije te baždarenja pomorskih objekata. Zakonom se propisuju nužne izmjene u dijelu imenovanja članova upravnog vijeća Hrvatskog registra brodova, sukladno kojem će u njegovu radu sudjelovati predstavnici najznačajnijih korisnika usluga.

ZAGREB - Nastavlja se online sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Pred zastupnicima je još 13 točaka dnevnog reda, među kojima i prijedlozi gradonačelnika Milana Bandića o davanju suglasnosti Zagrebačkom holdingu na dugoročno zaduživanje, te stavljanje izvan snage zaključka o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i prostora za rad. Također i osnivanje stručnog povjernstva za procjenu šteta od potresa. Na dnevnom redu su i prijedlozi oporbenih zastupnika o stambenom zbrinjavanju građana pogođenih potresom te o korištenju donacija za saniranje posljedica potresa. Za novinare je osiguran streaming sjednice i snimanje izjava gradskih zastupnika u vjenčanoj dvorani II u prizemlju, za snimanje tona sjednice osigurana je i distribucijska kutija (9 sati, Ćirilometodska 5).

VELIKO TRGOVIŠĆE - U povodu 98. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predvođeno predsjednikom HDZ-a i Vlade RH Andrejem Plenkovićem, položit će u 9 sati vijenac i zapaliti svijeću ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika u ulici Stjepana Radića 95. Uz predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića u izaslanstvu će biti i glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i drugi dužnosnici HDZ-a (9 sati, ulica Stjepana Radića 95).

ZAGREB - O nastavku 33. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba zajedničku konferenciju za novinare održat će oporbeni klubovi gradskih zastupnika - Socijaldemokratske partije Hrvatske, Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, Klub zastupnika lijevog bloka,  HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te Klub nezavisnih zastupnika (8,30 sati, Stara gradska vijećnica, Vjenčana dvorana II., ulica Svetih Ćirila i Metoda 5)-

ZAGREB - Konferenciju za medije održat će Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH), Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH) i Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP). Tema je konferencije za medije "Koronakriza vs. Javnolinijski prijevoz putnika autobusima - slijedi li kolaps sustava i stečajevi, te masovni otkazi ugovora o radu?". O temi će govoriti predsjednici Udruga organizatora konferencije za medije Stjepan Lisičak (SPIVH), Ante Jelić (USVPRH) i Hrvoje Meštrović (UHAJLP). (10,30 sati, Radnički dom, dvorana 518/V., Trg kralja Petra Krešimira IV. br. 2)

ZAGREB - Na kraju ožujka u Hrvatskoj je bilo registrirano više od 283 tisuće poslovnih subjekta, od čega ih je 57,9 posto ili više od 164 tisuće bilo aktivno, a u strukturi aktivnih i nadalje prevladavaju oni bez ili s manje od deset zaposlenih, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

19. travanj 2024 09:22